Huwelijksbureau voor criminelen

Jongeren die zich met criminaliteit inlaten, schijnen daar vaak mee op te houden, zodra ze een stabiele relatie hebben. Bovendien blijken jongeren met een vaste relatie zich veel minder vaak op het boevenpad te begeven dan alleenstaanden.

BIJDRAGEN: ANITA LOWENHARDT

Deze 'ervaringsfeiten' brachten politiemensen op het idee een huwelijksbureau voor criminele jongeren te beginnen. Niet voor toekomstige Bonny's en Clydes, maar om jongeren met strafblad te koppelen aan oppassender partners.

Zo'n huwelijksbureau is een van de vele suggesties op het gebied van criminaliteitsbestrijding die politiekorpsen de afgelopen tijd deden aan (medewerkers van) staatssecretaris Kohnstamm van binnenlandse zaken. De suggesties zijn verwerkt in de 'Integrale Veiligheidsrapportage '96' die Kohnstamm deze week presenteerde.

Daaruit blijkt dat sommige politiemensen vinden dat de politie zich, naast haar kerntaken ook bezig zou moeten houden met zaken als het bevorderen van werkgelegenheid voor met name allochtone jongeren en het opzetten van buurthuizen voor deze groep.

Het ministerie van binnenlandse zaken vindt het een 'vreemd' idee, maar wijst het niet bij voorbaat af. Dit in tegenstelling tot de collega's van het ministerie van justitie.

“Zelfs als het waar is, dat jongeren met een vaste relatie minder crimineel zijn, weet ik niet of een huwelijksbureau voor allochtone jongeren de eerste taak van de politie zou moeten zijn”, reageert woordvoerder Kok van de dienst Preventie, Jeugd en Reclassering.

Niet bekend

“En wat is nu een politietaak? De politie functioneert heel vaak als 'aanjager' voor allerlei nieuwe initiatieven. Neem Amsterdamse voorbeelden als projecten, waarbij allochtone jongeren een winkelcentrum hielpen bewaken, eentje om spijbelen tegen te gaan en het arbeidsproject voor Antilliaanse jongeren. Niet dat het nou zo goed gaat met de Antilliaanse jeugd, maar het was wel de politie die het probleem signaleerde.”

“En dan kan je zeggen: dat zijn geen politietaken, maar als je de jeugd uit de criminaliteit weet te halen, heb je straks minder werk als politie. Daarbij zijn het projecten die de politie aanzwengelt, waarna andere instanties het overnemen en bovendien is het ook nog eens zo, dat vele andere organisaties na kantoortijd de problemen niet meer zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden