Huwelijk Meghan en Harry: hoe het Britse koningshuis moderniseert

De Britse prins Harry en zijn kersverse verloofde Meghan Markle poseren voor de pers bij Kensington Palace. Beeld AP
De Britse prins Harry en zijn kersverse verloofde Meghan Markle poseren voor de pers bij Kensington Palace.Beeld AP

Het aanzoek deed hij gewoon thuis op Kensington Palace, nadat hij gebraden kip voor haar had gemaakt. En dat hij enkele diamanten van zijn moeder Diana in de verlovingsring had verwerkt, vertelde prins Harry in een interview samen met zijn verloofde Meghan Markle aan de BBC.

Tim de Wit

Hoewel ze elkaar nog geen anderhalf jaar kennen en in het diepste geheim een lange-afstandsrelatie wilden onderhouden, wist de prins het zeker: dit was de vrouw van zijn dromen. “Het stond in de sterren geschreven”, zei hij. De Britten smullen van deze zoetsappige details. Geen land waar het koningshuis zo’n magische uitwerking heeft op zijn onderdanen als Groot-Brittannië. En geen land ook waar de royals onder zo’n extreem vergrootglas liggen. “Ik was niet voorbereid op zoveel media-aandacht”, zei Markle, een bekende Amerikaanse actrice. “Het is een misverstand om te denken dat ik dit wel gewend zou zijn. We werden geraakt door veel onwaarheden waardoor ik heb besloten niets meer te lezen.”

Dit huwelijk is anders dan alle anderen in de traditie van het Britse koninklijk huis. Allereerst is Meghan Markle (36) niet van adel en geen lid van een ander koninklijk huis. Daarnaast is ze al eens getrouwd geweest met een filmproducent en van hem gescheiden in 2013. Het is een profiel waar de koningin nog niet al te lang geleden bezwaar tegen had gemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan de zus van koningin Elizabeth, prinses Margaret, die in de jaren vijftig haar huwelijk met de gescheiden oorlogsveteraan Peter Townsend onder grote druk moest afblazen. Of koning Edward, die vanwege zijn relatie met de zelfs twee keer gescheiden Wallis Simpson in 1936 afstand deed van de troon. Iets wat leidde tot een grote crisis in het koninklijk huis. De Church of England, waarvan koningin Elizabeth aan het hoofd staat, ziet het huwelijk nog altijd als iets onverbrekelijks.

Maar het feit dat de kerk en ook de koningin hun fiat hebben gegeven aan het huwelijk tussen prins Harry en Meghan geeft aan dat er een modernisering gaande is. Zo maakte de Church of England bekend dat niets het stel in de weg staat om in de Westminster Abbey het huwelijk te voltrekken, de plek waar de royals traditioneel trouwen. Harry’s vader Charles kon dat in 2005 nog niet, toen hij hertrouwde met de eveneens gescheiden Camilla Parker-Bowles. De koningin weigerde toen zelfs het burgerlijk huwelijk bij te wonen.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Een man uitgedost als stadsomroeper kondigt de verloving tussen prins Harry en Meghan Markle aan.   Beeld EPA
Een man uitgedost als stadsomroeper kondigt de verloving tussen prins Harry en Meghan Markle aan.Beeld EPA

In andere koningshuizen is een dergelijke modernisering al langer aan de gang. De Spaanse koning Felipe is getrouwd met een tv-persoonlijkheid die ook al een eerder huwelijk achter de rug had. En de Zweedse kroonprinses Victoria trouwde met haar voormalig personal trainer.

Vrouwenrechten

Met Meghan Markle in de koninklijke gelederen lijkt de Britse koninklijke familie zich steeds meer op te maken voor de toekomst. Markle is naast actrice ook een uitgesproken voorvechter van vrouwenrechten. Ze sprak al eens de Verenigde Naties toe over dit onderwerp en werkte mee aan verschillende campagnes om de gelijkheid tussen man en vrouw te bevorderen. Daarnaast is ze door haar lange carrière voor de camera’s gewend aan de spotlights, iets waar de eerdere liefdes van Harry grote moeite mee hadden.

Ook Harry zelf, vijfde in de lijn van troonopvolging, is de afgelopen tijd veel opener naar de buitenwereld. Zo liet hij afgelopen zomer, rond de 20ste herdenking van de dood van zijn moeder Diana, blijken hoeveel geestelijke problemen hij heeft gehad en hoe hij regelmatig met psychologen heeft gesproken. Hij besloot zich daarop zelfs in te zetten voor meer acceptatie van mensen met geestelijke problemen en depressiviteit.

De Britse media raken er de komende tijd in elk geval niet over uitgepraat. Alle lopende programmeringen op de nieuwszenders gingen overboord en maakten plaats voor non-stop berichtgeving over het aangekondigde huwelijk. “Het is iets om naar uit te kijken, een vrolijke dag waar het land van kan genieten. Er is al genoeg onzekerheid over Brexit en ook de huidige politieke situatie maakt somber. Zo’n huwelijk kan dat even doen vergeten”, zei Katie Nicholl, koninklijk verslaggever van de Mail on Sunday tegen de BBC.

Zijn oudere broer, kroonprins William, en diens vrouw Kate krijgen er in elk geval grote concurrentie bij op de populariteitsladder van de Britse ­royals, zo voorspellen veel Britse media. Omdat William en Kate in april hun derde kind verwachten, lijkt de maand mei het meest voor de hand te liggen voor het koninklijke huwelijk.

De verlovingsring.  Beeld REUTERS
De verlovingsring.Beeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden