Huwelijk Juliana Bernhard

Koningin Juliana en prins Bernhard op de fiets, 1967 (FOTO ANP)

Met de column van Ephimenco in de Verdieping van 13 november, ’Het verraad van de dochter’, ben ik het 100 procent eens. Eindelijk iemand die normen een waarden serieus neemt. Onbegrijpelijk dat een dochter zover komt om de relatie tussen haar ouders op zo’n manier naar buiten te brengen. Ik bewonder koningin Juliana (later prinses Juliana), die zich onder zulke omstandigheden wist te handhaven.

Tiny Valk Broek in Waterland

Eén onderwerp beheerst de media: het ongelukkige huwelijk van Juliana en Bernhard. Wat ik hoor op radio en tv én lees in de kranten, is een reden het boek niet te lezen. Wat moet ik met de huwelijksperikelen van die twee mensen? Fasseur deed onderzoek in het archief van de koninklijke familie om te kijken of de gebedsgenezeres invloed had op het werk van de koningin, die geestelijk van haar afhankelijk was. Iedereen vindt iets anders van dit boek, maar over één ding is men het eens: Greet Hofmans heeft geen invloed gehad op staatszaken. Dan is een artikel in een kwaliteitskrant – of nog beter: in een wetenschappelijk historisch tijdschrift– voldoende, liefst met het rapport van de commissie-Beel als bijlage. Iedereen snakte naar dat rapport, en kan dan weer rustig slapen. Maar nee, historicus Fasseur heeft een boek geschreven dat sommigen afdoen als een huwelijksroman, en anderen gebruiken om voor de ene of de ander huwelijkspartner te pleiten.

Er is nog iets. De koningin heeft slechts één historicus toegelaten. Zijn collega’s kunnen dus niet controleren of alle details kloppen. Dat is onwetenschappelijk en geen koninklijk voorbeeld voor de wetenschap. Op de radio zei een kamerlid dat de monarchie hier sterker, en zeker menselijker is uitgekomen. Ik geloof er niks van.

C.H. Slechte, historicus en republikein Schiedam

Na alle publiciteit op tv en in kranten over intimiteiten in het huwelijk van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard, ben ik diep en diep begaan met onze koningin Beatrix en haar zusters. Als staatshoofd was onze koningin waarschijnlijk verplicht deze openheid van zaken te geven.

Terwijl ik me zó goed kan voorstellen dat koningin Beatrix, dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, verscheurd wordt door enerzijds de plicht als staatshoofd en anderzijds haar positie als kind. Van wie de overleden ouders publiekelijk door het slijk worden gehaald.

Hun intieme leven wordt aan het volk getoond.

Ik vind dat Trouw zich (zoals altijd) veruit het beschaafdst heeft opgesteld in deze kwestie. Ik schaam mij diep om van de feiten uit hun huwelijk kennis te nemen.

Wat zijn wij voor een volk?

Waarom moet dit? Kunnen we niet denken aan koningin Beatrix en haar zusters? Hoe erg is het al niet als je telkens moet lezen over het bestaan van halfzusters, over de problemen die je ouders hadden? Laten wij onze koningin onze excuses aanbieden voor dit alles. Ik bied hierbij mijn excuses aan haar aan, ook aan haar zusters, dit had voor mij niet gehoeven.

Als zulke dingen over mijn overleden ouders zouden worden gepubliceerd dan zou ik mij de tranen uit mijn hoofd huilen.

Dat ze zó besmeurd moeten worden. Zelfs nog na hun dood. Ik vind dit heel erg. Arme koningin Beatrix en arme prinsessen!

Joke Roenhorst-Jansen Warnsveld

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden