Huurwoningmaffia harder aanpakken (opinie)

Vaak ronselen criminele organisaties spookhuurders om dan de hele woning te gebruiken voor hennepteelt.

Er is nog steeds veel geld te verdienen aan het telen van hennep in huurwoningen. Veel meer geld dan met het onderverhuren van huurwoningen. De tijd dat alleen nog sprake was van zogenaamde thuistelers – huurders die in een enkele kamer van hun woning met geïmproviseerde middelen een wietplantage inrichten – is allang voorbij. Gealarmeerd door stankoverlast, torenhoge elektriciteitsrekeningen, lekkages of kortsluiting loopt de henneptelende huurder al snel tegen de lamp.

De hennepteelt is de laatste jaren in handen gekomen van georganiseerde criminele organisaties. Vooral huurders met een sociaal zwakkere achtergrond of huurders met hoge schulden zijn bevattelijk voor de worst die deze organisaties hun voorhouden. Huurders krijgen te horen dat als zij meewerken, zij een mooi zakcentje kunnen verdienen. In andere gevallen worden huurders onder bedreiging met geweld gedwongen om mee te werken. Hoe het ook zij: De grote winsten strijken de criminelen zelf op.

Hoewel de apparatuur om een plantage aan te leggen in de afgelopen jaren steeds geavanceerder is geworden, nemen daarmee de risico’s van hennepteelt niet af, maar eerder toe. Hoe meer er geteeld kan worden, hoe groter de risico’s op ernstige lekkages of brand door kortsluiting. Zeker in dichtbebouwde gebieden behoren ernstige persoonlijke ongelukken tot de mogelijkheden.

De huurder is en blijft aansprakelijk voor het juiste gebruik van een woning. De woning kan al op aangeven van de verhuurder door de rechter worden ontruimd. De huurder is bovendien aansprakelijk voor de kosten en eventuele schade. Daartoe aangesproken verdedigen wiettelende huurders zich veelal met de stelling dat zij door criminele organisaties tot hennepteelt zijn aangezet. Dat baat hen niet. Rechters hebben hier veelal geen boodschap aan.

Organisaties die zich met hennepteelt bezighouden proberen risico’s steeds meer te spreiden. In de eerste plaats worden op diverse locaties minder omvangrijke plantages ingericht. Deze vorm van schaalvergroting vermindert de kans op ontdekking en als één plantage wordt opgerold, zetten zij de activiteiten gewoon ergens anders voort.

Intussen doet zich een nieuw fenomeen voor: steeds vaker gebruiken deze criminele organisaties ’spookhuurders’. Vooral huurwoningen in de provincie zijn in trek, omdat de wachttijden voor huurwoningen daar korter zijn. De woning wordt uitsluitend ’in naam’ gehuurd om anderen in staat te stellen daar een hennepplantage in te richten. Omdat er niemand in de woning woont, kan deze volledig voor een plantage worden benut. Deze zogenaamde huurder laat zijn of haar persoonsgegevens door deze huurwoningmaffia misbruiken, ongetwijfeld tegen een vergoeding.

Degene op wiens naam de woning staat geregistreerd zet maar zelden zelf een voet over de drempel. En zonder echte bewoner is de woning overgeleverd aan personen die uitsluitend belang hebben bij een zo groot mogelijke hennepoogst in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Zij stellen de woning en de woonomgeving bloot aan enorme risico’s. De huurster is veelal een kale kip waarop eventuele schade niet is te verhalen. En de personen die de hennepplantage hebben aangelegd, ontspringen de dans omdat zij nergens geregistreerd staan.

Deze professionele wietteelt moet worden aangepakt. Nog steeds wordt dit te veel overgelaten aan lokale overheden en woningbouwcorporaties die zich richten op het ontmoedigen van hennepteelt. Die aanpak werkt voor individuele huurders maar organisaties schrikken hier niet van terug.

De georganiseerde vorm van hennepteelt krijgt niet de prioriteit van politie en justitie die ze verdient. Minister Donner lijkt zich meer te richten op de zichtbare hennepteelt in zogenaamde growshops terwijl de minder zichtbare vormen buiten schot blijven. Een verontrustende ontwikkeling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden