Huurverhoging voor scheefwoners oogst kritiek en verwarring

Straatbeeld in de Rotterdamse wijk Afrikaanderwijk.  Beeld ANP
Straatbeeld in de Rotterdamse wijk Afrikaanderwijk.Beeld ANP

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) was zo welwillend de raakvlakken te benoemen: “Alle partijen vinden het belangrijk dat sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor die mensen die het nodig hebben.” Maar daarmee was alles wel gezegd.

De coalitiepartijen die woensdagochtend via het AD een plan lanceerden om de huur voor scheefwoners fors te verhogen, bleken ’s middags nog niet veel gedachten aan de invulling besteed te hebben.

Sociale huurwoningen zijn bestemd voor mensen die niet meer verdienen dan 41.000 euro. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen de huur van mensen die meer zijn gaan verdienen, maar toch in een sociale huurwoning blijven wonen met tientallen procenten kunnen verhogen.

De huur voor scheefhuurders kan in het plan in één keer naar het plafond van 710 euro. Nu is de stijging jaarlijks maximaal 5,4 procent. Het plan werkt ook omgekeerd. Wie zijn baan verliest of gaat scheiden, kan een huurverlaging krijgen.

Oneerlijk

De coalitie hoopt dat ‘veelverdieners’ na zo’n huurverhoging besluiten te verhuizen. “Het is oneerlijk dat mensen die veel verdienen in goedkope huizen wonen”, zegt CDA-Kamerlid Erik Ronnes, “terwijl mensen met een laag inkomen jaren moeten wachten op een sociale huurwoning.”

Directeur Paulus Jansen van huurdersorganisatie Woonbond vindt de plannen ‘absurd’. Door de krappe woningmarkt kunnen mensen die hun corporatiewoning verlaten moeilijk een huurhuis in de vrije sector vinden. Zo’n woning kost volgens makelaarsvereniging NVM al snel meer dan 1000 euro per maand.

De coalitiepartijen waren er woensdag nog allerminst over uit welke huurders een verhoging naar 710 euro te wachten staat. De ChristenUnie wil de invulling aan de minister overlaten, CDA en D66 noemden inkomens van 70.000 euro tot een ton. VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis opperde dat de huur meteen al fors omhoog kan als mensen boven 41.000-euro-grens komen.

Proefballon

Door de verwarring bij de coalitie kon de unaniem kritische oppositie het plan eenvoudig afdoen als ‘een volgende proefballon’. PvdA’er Henk Nijboer denkt dat een verhoging vooral middeninkomens zal raken. “Het is het beste als dit plan nooit het licht ziet.”

Toch wil minister Ollongren erover spreken met de Woonbond en corporatiekoepel Aedes. De onderhandelingen over een huurakkoord tussen die organisaties mislukten vorige week. Als dat akkoord er niet komt, stijgen de huren mogelijk fors. Het coalitieplan kan een stok achter de deur zijn om wél tot een akkoord te komen, want zowel de Woonbond als Aedes is er faliekant tegen.

Lees ook:

Opinie: Stuur scheefwoners niet weg, maar koester ze

De strijd tegen scheefwonen verengt volkshuisvesting tot een soort boekhouden, constateert Maarten de Booij, directeur-bestuurder van Woningstichting De Leeuw van Putten in Spijkenisse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden