Huursector verstopt door uitblijven gemeentebeleid

wonen | De dringende vraag naar betaalbare huurwoningen lijkt bij gemeenten aan dovemansoren gericht.

Twee op de drie gemeenten heeft geen bouwbeleid om de woningnood in de vrijehuursector aan te pakken. Ondanks de groeiende vraag naar huurwoningen in het segment boven de 700 euro, wordt er onvoldoende bijgebouwd. Gemeenten stellen vooral bouwgrond beschikbaar voor koopwoningen. Met verstopping van de huurmarkt als gevolg.

Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviesbureau Capital Value. Ruim 80 procent van 85 ondervraagde gemeenten verwacht dat de vraag naar betaalbare huurwoningen in de vrije sector fors stijgt. Toch heeft 66 procent geen beleid om aan die vraag te voldoen.

Het aantal huishoudens dat te veel verdient voor sociale huur en te weinig om een hypotheek te krijgen groeit. Het aantal woningen in de vrijehuursector waarop zij zijn aangewezen stijgt niet mee. De scheefgroei houdt de komende jaren aan zolang gemeenten geen beleid hebben, aldus de onderzoekers. Zij schatten dat in 2020 de regio Utrecht kampt met een tekort van 7,3 procent aan huurwoningen. In de regio Amsterdam is dat zelfs 8,4 procent.

Beleggers als pensioenfondsen willen graag investeren in die vrije sector, zegt directeur Marijn Snijders van Capital Value. "In 2016 is er meer dan 5,5 miljard euro beschikbaar voor Nederlandse huurwoningen", zegt hij. "Maar beleggers krijgen de kans niet omdat gemeenten slechts oog hebben voor de koopwoningmarkt."

Ook brancheverenigingen van makelaars en vastgoedmanagement, NVM en VGM NL, stelden eerder deze maand dat de huurmarkt onder grote druk staat door de toegenomen vraag. Dit komt onder andere door strengere hypotheeknormen, waardoor steeds meer mensen moeten huren voordat zij een woning kunnen kopen.

"Sinds de nieuwe Woningwet in 2015 lopen gemeenten achter de feiten aan", zegt Johan Conijn, bijzonder hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam. "Woningcorporaties houden zich bezig met de verhuur van woningen tot 710 euro per maand. Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de bouw van het middensegment van 710 tot 850 euro per maand, maar dat hebben ze nog niet helemaal in het vizier."

Volgens Conijn verstoort het gebrek aan beleid de gehele doorstroom van de huurmarkt. "Het werkt scheefwonen in de hand. Mensen met hoge inkomens die niet kunnen kopen blijven in hun sociale huurwoning."

Projectontwikkelaars verdienen minder op huurwoningen. Daarom betalen ze minder voor bouwgrond waarop ze huurwoningen bouwen dan waarop ze koopwoningen neerzetten. Dat scheelt gemeenten inkomsten. Volgens Conijn moeten gemeenten meewegen dat het ze een gezondere woningmarkt oplevert.

Marcel Trip van de Woonbond relativeert het onderzoek van Capital Value. Volgens hem is niet in alle gemeenten grote behoefte aan vrijesectorhuur. "Onze achterban, huurders, wil vooral betaalbare woningen. Als gemeenten nieuwe huurwoningen bouwen, moeten ze ook de huurprijs aan banden leggen. Anders schiet die bouw zijn doel voorbij", zegt hij.

Snijders van Capital Value denkt dat dit niet nodig is. "Het is in het belang van gemeenten en beleggers om de doelgroep in het midden vast te houden. Wanneer er betaalbare huurwoningen bijkomen, zorgt dat segment voor doorstroom aan de onderkant." Investeerders zijn er bovendien bij gebaat dat de woningen verhuurd blijven, aldus Snijders. Die kijken wel uit om huizen te duur te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden