Huurprijzen rijzen in Amsterdam de pan uit

Grotere druk op kleine koopmarkt verschuift naar vrije huurmarkt

Niet alleen de markt voor koopwoningen, ook die voor huurhuizen vertoont steeds meer een gespleten beeld. Plaatselijk is er een run op huizen, terwijl gemiddeld de ontwikkeling veel gematigder is. In Amsterdam gaat de woningmarkt al weer richting oververhitting. Daar steeg de huur van woningen in de vrije sector afgelopen jaar scherp, met 8,4 procent. Gemiddeld in Nederland was de toename slechts 1,3 procent.

De huurprijs per vierkante meter in de hoofdstad ligt nu voor het eerst boven de 20 euro per maand. Dat is meer dan wat in de booming jaren 2007 en 2008 betaald werd. In de rest van Nederland is die mijlpaal nog lang niet bereikt. Gemiddeld kost een huurhuis 12,49 per vierkante meter. Dat bedrag is al vijf jaar redelijk stabiel en ligt nog beduidend onder dat van de pre-crisisjaren.

De cijfers zijn afkomstig van Pararius, het grootste online platform voor huurwoningen. De gespannen woningmarkt in de hoofdstad heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is het grote aandeel sociale huurwoningen. Van de Amsterdamse huizenvoorraad valt ruim 60 procent in de categorie sociale huur, tegen 35 procent in heel Nederland. Ruim 30 procent zijn koophuizen, tegen 60 procent landelijk. De rest is te huur op de vrije markt.

De toenemende druk op de kleine Amsterdamse koopmarkt verplaatst zich nu naar de vrije huurmarkt. Huiseigenaren die in 2013, op het dieptepunt van de woningmarkt, hun huis nog verhuurden, hebben het weer te koop gezet. Het aanbod van vrije huurwoningen neemt daardoor af. Daar staat een groeiende vraag tegenover. Van expats, van wie de hoofdstad er relatief veel heeft, maar ook van starters en jonge tweeverdieners. De laatste groepen opteren vaker voor huur, volgens Pararius, omdat zij geen hypotheek krijgen of er zelf voor kiezen flexibel te blijven. Het gevolg is dat de prijzen omhoog schieten. In de goedkoopste klasse in de vrije sector, tussen 700 en 1000 euro huur per maand, is nauwelijks een huis te vinden in Amsterdam.

In Amsterdam liggen de huurprijzen nu 50 procent hoger dan gemiddeld in de andere grote steden in Nederland. Maar ook daar zijn huurwoningen gewild. In Rotterdam en Den Haag stegen de huurprijzen per vierkante meter in 2014 harder dan in de jaren daarvoor. In Rotterdam met 5,6 procent, in Den Haag met 6,1 procent. Alleen in Utrecht daalde de huur licht afgelopen jaar, met 2 procent. Utrecht is nog wel de duurste grote stad na Amsterdam. Maar in de kleinere plaatsen Amstelveen, Wassenaar, Leiden en Haarlem liggen de huren per vierkante meter hoger dan in Utrecht.

Corporatie moet betaalbaar huurhuis aanbieden

Corporaties worden verplicht zo veel mogelijk betaalbare huurwoningen aan te bieden aan gezinnen met recht op huurtoeslag. Minister Stef Blok van wonen heeft gisteren laten weten dat hiervoor een wettelijke norm komt.

Hij wil de trend keren dat steeds meer mensen met huurtoeslag een te dure huurwoning krijgen toegewezen. Corporaties die zich niet aan de nieuwe eis houden, riskeren een boete.

De norm wordt dat corporaties aan minstens 95 procent van de woningzoekenden met recht op huurtoeslag een huis moeten toewijzen met een huur tot aan de 'aftoppingsgrens'. Boven die grens wordt geen of maar weinig huurtoeslag verstrekt. Voor een- en tweepersoonshuishoudens is de aftoppingsgrens dit jaar 575,87 euro, voor grotere gezinnen 618,24 euro.

De Woonbond laat weten blij te zijn met de nieuwe norm, maar vindt dat de overgangsperiode van drie jaar te lang is. De nieuwe norm zou direct moeten ingaan, vindt de Woonbond. Bovendien zouden de huren minder hard moeten stijgen. "Passend toewijzen is erg belangrijk. Maar tegelijkertijd de huren jaarlijks enorm laten stijgen, dat is dweilen met de kraan open", aldus directeur Ronald Paping. De huren zijn de afgelopen twee jaar gemiddeld bijna 10 procent gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden