Huurprijs Amsterdam door het dak

Huis in vrije sector gemiddeld 2223 euro. 'Er is in de hoofdstad bijna niets in het middensegment.'

De huren in de vrije sector blijven maar stijgen, zeker in Amsterdam. Gemiddeld zat de huurprijs van een woning in de Amsterdamse vrije sector in het laatste kwartaal van 2015 op 2223 euro per maand. In heel Nederland was dat gemiddeld 1365 euro. Dit bedrag wordt sterk beïnvloed door de hoge prijzen in de Randstad. Wie de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht buiten beschouwing laat komt uit op een gemiddelde huur van 950 euro per maand.

Dat blijkt uit cijfers van Pararius, online platform voor huurwoningen. Huurwoningen op de vrije markt zijn al langer schaars en dus duur in Amsterdam vanwege de relatief grote sociale huursector: bijna zes op de tien woningen is een sociale-huurwoning. Maar de laatste tijd versnelt de groei van de huurprijs. Was de groei in het eerste kwartaal van 2015 nog 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, in het vierde kwartaal van 2015 was dat 10,4 procent.

Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, komt dat door het aantrekken van de Amsterdamse koopmarkt. "In de crisis kregen veel huiseigenaren en vastgoedbeleggers hun woningen niet verkocht en stapten over naar verhuur. Inmiddels worden al dat soort woningen gewoon weer verkocht. Het aanbod slinkt dus zienderogen."

En nu de koopmarkt in Amsterdam overspannen trekjes vertoont, ontstaat er vanzelf weer meer interesse in het huren van een woning. Bovendien wil niet iedereen een huis kopen. De Groot: "Net afgestudeerden, zzp'ers, mensen die gaan samenwonen of net zijn gescheiden willen flexibiliteit."

Daarbij komt dat Amsterdam ook internationaal in trek is, zegt verhuurmakelaar Anniek Docter van Valerius Rentals. "Vanaf half januari is het echt een gekkenhuis."

Docter heeft veel expats als klanten, maar de laatste tijd ziet ze bij huizen waarvoor 2000 tot 2500 euro huur per maand gevraagd wordt ook veel Nederlandse gegadigden. "Normaal gesproken vinden Nederlanders dat een te hoge huur."

De meeste mensen die niet in aanmerking komen voor sociale huur gaan op zoek naar een woning tot zo'n 1200 euro per maand, zegt Docter. "In die prijsklasse is veel vraag, maar nauwelijks aanbod." De Groot: "Er is in Amsterdam bijna niets in het middensegment." Heel af en toe heeft Docter een woning van 1200 euro per maand te huur staan. "Dan krijg je in een dag wel honderd telefoontjes."

Docter ziet in de toekomst wel meer aanbod de markt op komen, dankzij veranderingen in de regelgeving. Sinds oktober vorig jaar wordt bij de zogeheten puntentelling ook de locatie meegenomen. Amsterdamse woningen krijgen daardoor meer punten toebedeeld dan voorheen, waardoor er meer woningen buiten de sociale huursector vallen en de vrije markt op kunnen. "Steeds meer mensen zullen doorkrijgen dat ze hun woning nu niet meer in de sociale sector hoeven te verhuren."

Dan maar Abcoude

Buurtgemeentes profiteren van de overspannen huizenmarkt in Amsterdam, zo bleek eerder uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. "Mensen wijken uit naar Haarlem, Abcoude en Hoofddorp", zegt Jasper de Groot van Pararius. "Straks wordt de stad alleen nog maar bewoond door lagere inkomens en de elite. Voor de middenklasse is geen plek meer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden