Huurplan Dekker van de baan

DEN HAAG, AMSTERDAM - De verregaande veranderingen in het huurbeleid zijn voorlopig van tafel. De CDA-kamerfractie zei gisteren de liberaliseringsplannen van minister Dekker niet te zullen steunen. Daarmee kan Dekker niet op een kamermeerderheid rekenen.

Het CDA-kamerlid Van Bochhove zei dat liberalisering gewoon niet kan in de huidige overspannen huurmarkt: ,,Bepaalde groepen, met name de middeninkomens zouden er te veel de dupe van worden. Ik geef graag de minister de gelegenheid om met nieuwe voorstellen te komen.''

De plannen van de minister met het huurbeleid riepen de afgelopen maanden veel maatschappelijk verzet op. Gevreesd werd voor fikse huursverhogingen wanneer een deel van de 'beschermde huizen' voortaan aan de tucht van de markt kwamen bloot te staan. Onderzoeksbureau ABF Research becijferde eerder de gevolgen van de plannen van Dekker. De huren van geliberaliseerde woningen, bleek hieruit, zouden tot 2009 met 16 tot 37 procent kunnen stijgen.

De minister laat zich niet uit het veld slaan: ,,Ik ben niet doof voor de geluiden uit de Kamer. Ik ben ook niet doof voor de geluiden uit de samenleving. Ik zal nu gaan kijken hoe ik het principe van de veranderingen overeind kan houden, terwijl tegelijkertijd enkele groepen huurders beter beschermd worden.'' Zij weet nog niet hoe haar beleidsvoornemens aangepast moeten worden, maar zoekt het vooral in het ,,tempo en de maatvoering''.

Fractiewoordvoerder Depla van de grootste oppositiepartij PvdA, die de plannen van meet af aan afwees, reageerde opgetogen op de opstelling van het CDA. ,,Dit maak ik niet elke dag mee. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.'' Huurders die vreesden dat zij hun huis niet meer zouden kunnen betalen, hoeven naar zijn zeggen minder ongerust te zijn.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, heeft lang met Dekker onderhandeld over de huren. Wat Aedes betreft met prima afloop, en niet alleen vanwege de vrije huren. Directeur Willem van Leeuwen: ,,We hebben afspraken gemaakt zodat ook mensen met een laag inkomen de huur kunnen betalen, als corporaties betalen we mee aan de huursubsidie.'' Van Leeuwen zegt nu 'verrast' te zijn door de opstelling van het CDA, maar houdt zich verder op de vlakte: ,,Dekker moet de Kamer nog in''.

Ook de Woonbond, belangenbehartiger van huurders, wacht dat kamerdebat nog af maar is optimistisch gestemd. ,,Dit is groot en goed nieuws voor hurend Nederland'', zegt René van Genugten. De Woonbond heeft steeds gewaarschuwd voor de inkomenseffecten van de liberalisering, vooral voor de mensen die te veel verdienen voor huursubsidie, maar wel onder de ziekenfondsgrens zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden