Huurmarkt flink op de schop

Minister Blok hoopt met tijdelijke huurcontracten voor starters de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen

WILMA VAN METEREN EN KAREN ZANDBERGEN

Een flexcontract, onzeker pensioen en nu ook nog een tijdelijk huurcontract. Zorgen de nieuwe plannen van minister Blok van wonen voor nog meer onzekerheid voor jongeren of zijn ze een oplossing voor de doorstroming op de woningmarkt?

Dat de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning moeten verdwijnen en er meer betaalbare woningen moeten komen voor mensen die net geen sociale huurwoning kunnen krijgen, daar is vrijwel iedereen het over eens. Minister Blok van wonen denkt met een hele trits maatregelen de woningmarkt los te krijgen en private investeerders te interesseren in het bouwen van huizen voor mensen met een middeninkomen.

Bedoeling is om mensen weer door te laten stromen naar andere woningen als ze daar aan toe zijn. Die doorstroming is gestagneerd en de kredietcrisis heeft het er niet beter op gemaakt. Starters durven geen woning te kopen, als ze al toestemming krijgen van hun bank. Mensen in een sociale huurwoning blijven zitten, ook als ze meer gaan verdienen. Woningen met een huur tussen de 700 en de 1000 euro zijn in de populairdere steden nauwelijks te krijgen. Er staan veel huizen te wachten op een koper, maar eigenaren durven die in de tussentijd nauwelijks te verhuren omdat ze vervolgens niet meer van de huurder afkomen.

De hypotheekrenteaftrek wordt al langzaam voor een deel afgebouwd. Vandaag heeft het kabinet besloten dat ook de huurmarkt drastisch gaat veranderen. Er komt een grote groep mensen die niet meer onder het wettelijk vastgelegde huurrecht valt. Jongeren, mensen die eerder overlast hebben gegeven, grote gezinnen en mogelijk nog meer 'speciale categorieën' gaan in aanmerking komen voor tijdelijke contracten.

Worden ze dan op straat gezet als dat contract is verlopen? Daar gelooft Blok niets van. Als ze niet meer zijn gaan verdienen, zijn ze tegen die tijd flink opgeklommen op de wachtlijst voor een permanente sociale huurwoning. Voor wie tegen de die tijd meer verdient is het aanbod van huurwoningen zoveel ruimer, zo is de bedoeling, dat ze makkelijk een nieuwe plek kunnen vinden.

Of dat gebeurt, is koffiedik kijken. Als het gaat om bouwen voor middeninkomens, die net te veel verdienen voor een sociale huurwoning en te weinig of te onzeker om een huis te kopen, is de hoop gevestigd op private investeerders. Mensen met een smalle beurs zullen genoegen moeten nemen met minder aantrekkelijke woningen dan tot nu toe beschikbaar waren. We hebben de afgelopen decennia boven onze stand geleefd, is de niet hardop uitgesproken overtuiging achter de plannen.

De essentie van de huurmarkt verandert niet met de stapel maatregelen die het kabinet gisteren goed keurde: het overgrote deel van de huurders blijft beschermd en kan niet zomaar zijn huis worden uitgezet. Het zijn juist de groepen die op allerlei terreinen flexibel moeten zijn, die er nog een onzekerheid bij krijgen. Maar misschien ook meer kans op die woning, in plaats van een gedwongen terugtocht naar het ouderlijk huis.

Meer nieuws op vandaag 5

Wat wil het kabinet?
Vijfjaarscontracten voor starters (jongeren tot 30 jaar) op de woningmarkt.

Grote gezinnen kunnen een huurwoning krijgen onder de voorwaarde dat ze er uit gaan als (een deel van) de kinderen de deur uit zijn.

Tijdelijke huurcontracten voor maximaal 2 jaar.

Tijdelijke verhuur van te koop staande woningen wordt makkelijker.

Tijdelijk contract voor huurders die eerder overlast gaven

Promovendi mogen ook tijdelijk op campussen wonen.

Gemeenten mogen zelf doelgroepen aanwijzen voor een tijdelijk huurcontract.

De WOZ-waarde telt mee in de huurprijs. Huizen in gewilde buurten worden dus duurder, in krimpregio's goedkoper.

De inkomensgrens voor een sociale huurwoning is tijdelijk (voor vijf jaar) verhoogd naar maximaal 38.000 euro.

De grens tussen de sociale woningmarkt en de vrije huursector komt te liggen op iets minder dan 700 euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden