Huurmarkt drijft op 'verhokking'
Je koopt een pand, creëert extra kamers met tussenwandjes, en zet er huurders in. Met de schaarste aan (huur-)woningen in Amsterdam is het zogenaamde 'verhokken' van huizen een lucratieve bezigheid. Om de kamers vervolgens te verhuren aan studenten, yuppen of toeristen.
"Alles waar een bed in past, wordt verhuurd", vertelt de 24-jarige starter Sophie van Os. Al ruim twee maanden is ze op zoek naar een kamer. "Vijftien keer heb ik gehospiteerd. De gemiddelde kamer was 10 vierkante meter, de gemiddelde prijs 600 euro per maand." Woonkamer, keuken en badkamer worden gedeeld.
Van Os is niet de enige die naar een kamer dingt. Op internetfora als de facebookgroep 'Zoekt een kamer in Amsterdam Community' is het niet ongewoon dat veertig mensen reageren op een kameraanbieding. "De kamers waar ik langs ben gegaan, waren vaak van particuliere huisbazen. Die van eergisteren ook, waar de eigenaar nog een tussenwandje in moest zetten om een extra kamer te maken."
Ook Ronald Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet dit verschijnsel toenemen. "Je koopt een huis, splitst het op en verkoopt of verhuurt het. Zo kun je meer geld uit je pand halen. Verhokking is een mooie pensioenvoorziening."
De vraag naar Amsterdamse huurwoningen is overweldigend. En met de lage rentes van de banken is het aantrekkelijk om je spaargeld in stenen te stoppen. Dat is wel rendabel. Want als huisbaas in Amsterdam kun je hoge huurprijzen vragen, en tegelijkertijd neemt je huis met het verstrijken van de tijd naar alle waarschijnlijkheid in waarde toe.
Maximaal twee kamers mag je verhuren. Daarboven moet je een vergunning hebben en aan verschillende eisen voldoen. "Maar omdat er zo'n schaarste is, zijn er talloze mensen die zich niet aan de regels houden", zegt voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam Sven Heinen. "Zij weten dat er veel mensen zijn die graag een kamer willen huren en bereid zijn hoge prijzen te betalen. Een groot probleem."
Ook Van Os is tijdens haar zoektocht veel illegale verhuur tegengekomen. "Er worden bijvoorbeeld veel kamers aangeboden waar je je niet mag inschrijven bij de gemeente als bewoner", vertelt ze. Dat heeft verregaande gevolgen voor de huurder. Wanneer je je niet officieel aanmeldt in je woonplaats, mag je bijvoorbeeld niet stemmen, kun je geen paspoort aanvragen, en heb je geen recht op financiële ondersteuning van de overheid. Om die reden wordt er in Amsterdam geld geboden voor het verkrijgen van een vast adres. "Er komen ook oproepjes voorbij waarin mensen vragen of ze zich voor 100 euro op jouw huis mogen inschrijven", vertelt Van Os.
undefined