'Huurder van particulier duur uit en slecht af'

Mensen die in een particuliere huurwoning wonen, betalen veel, maar krijgen daar te weinig voor terug. De huur is meestal hoog, het onderhoud laat veel te wensen over en de verhuurder geeft vaak niet thuis.

De Woonbond heeft staatssecretaris Remkes (volkshuisvesting) om hulp gevraagd. Remkes waarschuwde verhuurders gisteren dat zij klachten serieus met hun huurders moeten bespreken. Zo niet, dan zal hij de regels aanscherpen.

De Woonbond presenteerde gisteren in Den Haag een onderzoek naar de huurprijzen in de particuliere sector (beleggers en grote commerciële verhuurders). Er deden 243 huurdersorganisaties mee, die bijna 34000 woningen vertegenwoordigen. 'Kleine' verhuurders zijn buiten het onderzoek gelaten.

Naar aanleiding van het onderzoek herhaalde de Woonbond de oude wens dat de huren voortaan niet meer mogen stijgen dan het inflatiepercentage, nu zo'n 2 procent. Remkes staat voor dit jaar een huurstijging van 3,8 procent toe. Vanaf volgend jaar zou dat gemiddeld het inflatiepercentage moeten zijn, vindt hij.

Bij particuliere verhuurders telt volgens het onderzoek maar één ding: een maximaal rendement. Hun huren zitten dicht tegen het wettelijk maximum aan, en bij 30 procent zelfs daarop. De woningbouwverenigingen zitten gemiddeld op 65 procent van dat maximum. De kwaliteit die de huurders daarvoor terugkrijgen, is volgens het onderzoek van de Woonbond matig.

Particuliere verhuurders beknibbelen op onderhoud en geven weinig uit aan verbeteringen van de woning. Eenderde van de huurdersorganisaties klaagt over slechte isolatie. Als zij bij de verhuurder aan de bel trekken, verandert er doorgaans niets. Vaak is er helemaal geen sprake van contact tussen huurders en verhuurders.

Remkes gaat volgend jaar bekijken hoe het staat met het overleg tussen huurders en verhuurders. Hij zal niet aarzelen om de regels in de overlegwet aan te scherpen als dit niet goed loopt, zei hij dinsdag. Remkes wilde nog niet ingaan op de klacht over de vermeende hoge huren in de particuliere sector.

Namens de beleggers ontkende directeur G. de Nekker van IVBN dat veel huurders te veel huur betalen, of dat structureel sprake is van slecht onderhoud op grote schaal.

De IVBN werkt aan een kwaliteitszorgsysteem in een poging de huurders meer tevreden te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden