Huurder betaalt rekening bankencrisis

Het kabinet wil de woningmarkt helemaal niet hervormen. Het is veel aantrekkelijker om een huis te kopen dan te huren. Dat speelt de banken in de kaart, schetst Peter de Klerk.

PETER DE KLERKVOORMALIG DIRECTEUR-BESTUURDER WONINGCORPORATIE MOZAÏEK WONEN en GOUDA

Rutte II hervormt de woningmarkt, maar inmiddels is duidelijk dat de getroffen maatregelen verkeerd uitpakken en de economische crisis hebben verdiept. Het werkelijke doel van het kabinet is ook niet het hervormen van de woningmarkt, maar het oplossen van de bankencrisis. Zo hebben het kabinet en de gedogende partijen de rekening voor het wanbeleid van de politiek en de banken bij de Nederlandse huurders en de werkloze bouwvakkers gelegd.

De (banken)crisis begon in 2008. De waarde van de woningen daalde. Hypotheken kwamen 'onder water' te staan, waardoor de balansen van de banken verder verslechterden. De vraag naar nieuwe koopwoningen stortte volledig in. Maar gelukkig heeft Nederland een sterke en gezonde huursector. Al meer dan honderd jaar was het zo dat in tijden van recessie de productie van huurwoningen werd opgevoerd. De bouw was altijd een probaat middel om een recessie te verkorten en minder diep te laten zijn.

Rutte II heeft dit bewust niet gedaan. Integendeel, de verhuurders moesten 2 miljard euro extra belasting gaan betalen waardoor de productie van nieuwbouwhuurwoningen ook instortte. De huurder (met een middeninkomen) werd bestempeld tot de grote profiteur, de zo verguisde 'scheefwoner', die misbruik maakt van rijkssubsidies en voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. En alle media zijn dat verhaaltje nog gaan slikken ook.

De werkelijkheid is anders. Sinds 1995 gaan er helemaal geen rijkssubsidies meer naar huurwoningen! Alleen de laagste inkomens kunnen huurtoeslag ontvangen als hun inkomen ontoereikend is voor de huur. Daar is jaarlijks zo'n twee miljard euro mee gemoeid. Ondanks die subsidie hebben Nederlandse huurders de hoogste woonlasten van Europa. De gemiddelde huurder van een corporatiewoning is 38 procent van zijn inkomen aan woonlasten kwijt. De laagste inkomens zelfs 50 procent. Door de maatregelen van het kabinet - met name de verhuurdersheffing - stijgen die lasten nog verder. Zodoende betaalt iedere Nederlandse huurder elk jaar twee maanden huur die door de verhuurder rechtstreeks wordt doorgesluisd naar de schatkist.

Gevolg is dat vele Nederlandse huurders onder de armoedegrens leven. Tegelijk groeien de wachtlijsten voor huurwoningen. Maar wie kan zich nog een huurwoning veroorloven?

De behandeling van eigenaren-bewoners staat daarmee in schril contrast. Jaarlijks gaat meer dan tien miljard euro als gevolg van de fiscale renteaftrek naar (vooral) midden en hoge inkomens voor soms dure huizen. Daar zitten de werkelijke 'profiteurs' en 'scheefwoners', ikzelf incluis. Natuurlijk is er als gevolg van de crisis ook armoede onder eigenaren-bewoners. Maar gemiddeld zit de Nederlandse eigenaar-bewoner op veel lagere woonlasten dan de huurder, en dat voor veel mooiere en grotere woningen.

Natuurlijk, het kabinet heeft ook maatregelen getroffen om het gebruik van de fiscale renteaftrek te begrenzen. Mondjesmaat. Zo kun je maar tot één conclusie komen. Het kabinet wil de woningmarkt helemaal niet hervormen. Ze maken huren bewust onaantrekkelijker door het ongebreideld verhogen van de huren. Zodoende wil straks iedereen weer kopen. En laat dat nu precies de bedoeling zijn, want alleen dan gaan de woningprijzen weer omhoog en dat is goed voor de banken. Zo wordt het broze herstel van de economie geschraagd. Wel jammer dat huurders en werkloze bouwvakkers zo de rekening betalen voor de fouten die door de banken en de politiek gemaakt zijn. Hoe legt de PvdA dit uit aan de weinige resterende kiezers? Diederik Samsom zei het na de verloren gemeenteraadsverkiezingen: "Het herstel laat langer op zich wachten dan gedacht."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden