Huurclausule in Jeruzalem: wegwezen als de Messias komt

Archiefbeeld Beeld epa

Ze mogen zo lang in hun appartement blijven wonen als ze willen. Maar als de Messias komt, moeten sommige Jeruzalemse huurders snel hun biezen pakken.

Een aantal huisbazen neemt in zijn contracten een speciale 'Messiasclausule' op, ontdekte de Amerikaanse nieuwssite Christian Science Monitor. Die geeft huurders een duidelijk vooruitzicht: een paar weken of maanden na aankomst van de Verlosser gaat de huissleutel zonder pardon over naar de huisbaas.

De Joodse Schrift profeteert dat de Messias bij zijn komst een nieuwe tempel zal bouwen en een paradijs zal stichten. Met de maatregel willen de huisbazen voorkomen dat ze de Heilige Stad niet meer in kunnen of nog jaren moeten wachten. Veel Jeruzalemse verhuurders zijn vrome Joden en wonen elders, sommigen zelfs in het buitenland.

Iedereen kent wel zo'n huisbaas
Niet iedere verhuurder gebruikt zulke clausules. Maar, zo weet de Christian Science Monitor, ze komen wel degelijk regelmatig voor. Alle Jeruzalemse makelaars en vastgoed-advocaten die de redactie belde, hadden ervan gehoord. Op één na hadden ze er allemaal zelf mee te maken gehad.

Maar wat als de Messias komt en niet iedereen hem als dusdanig herkent? De volgelingen van Jezus Christus liepen 2000 jaar geleden tegen hetzelfde probleem aan: sommigen erkenden hem wel, maar veel Joden hielden vol dat hij niet de figuur uit de profetieën kon zijn.

Volgens de makelaars en vastgoed-advocaten is zulke verdeeldheid bij de komst van de echte Messias uitgesloten. 'Als hij er is, dan zullen we hem herkennen', vertelt makelaar Sarah Eiferman. 'Daar is het Oude Testament heel duidelijk over.'

 
Als hij er is, dan zullen we hem herkennen
Makelaar Sarah Eiferman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden