Huur Internationaal Strafhof toch betaald

D66 is blij dat kabinet conflict niet te hoog liet oplopen

Het kabinet zal tot eind 2012 de huur voor de gebouwen van het Internationaal Strafhof in Den Haag betalen. De huisvestingskwestie leidde tot spanningen tussen het strafhof en Nederland, omdat het kabinet per 1 juli zou stoppen met het overmaken van de huur. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is 'verheugd' over het besluit. "Het is goed dat het kabinet het conflict met het strafhof niet te hoog heeft laten oplopen."

In november diende Pechtold samen met coalitiepartijen VVD en CDA een motie in om het kabinet te bewegen tot 'een substantiële extra bijdrage'.

Bij de oprichting van het strafhof in 2002 beloofde Nederland om gedurende tien jaar de jaarlijkse huisvestingskosten van 6 miljoen euro te betalen. Na de nu toegezegde verlenging zijn deze kosten een 'gezamenlijke verantwoordelijkheid' van de verdragsstaten, aldus woordvoerder Roel van der Meij van het ministerie van buitenlandse zaken.

Het strafhof is gehuisvest in tijdelijke kantoren. De permanente huisvesting moet nog worden gebouwd en zal pas in 2015 klaar zijn.

"Voor 2013 en 2014 moet er dus ook nog huur betaald worden. Ik ga ervan uit dat het kabinet zich gedurende die korte overbruggingsperiode bereid zal tonen indien nodig een extra bijdrage te leveren", aldus Pechtold. "Goed gastheerschap beperkt zich niet tot een jaar."

Naast de huur draagt Nederland ook bij aan het strafhofbudget. In 2011 bedroeg de contributie 2,8 miljoen euro. Daarnaast ondersteunt Nederland geregeld kleinere activiteiten van het strafhof. Nederland is niet alleen geld kwijt aan het hof, maar heeft er ook baat bij.

De vestiging van instituten als het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië Tribunaal en Europol in Den Haag levert 'duizenden banen' op, zegt Pechtold.

DE VERDIEPING 2|3 Strafhof tien jaar in bedrijf: wankele reputatie

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden