Hutspot

Speciaal met het oog op antipakjesavond (u weet wel, 4 december, de avond waarop we allemaal heel bewust níet koken uit pakjes) vandaag een antipótjesrecept. Mijn altijd alerte boekredacteur Willemijn stuurt mij bij tijd en wijle een antipakjesinspiratiefoto toe. Vaak briesend vanuit de supermarkt als ze weer iets geks heeft ontdekt. Dit keer was het een foto in het krantje van de Aldi: stamppot in een potje. Nieuw. Slechts 1,19 euro en naar keuze in drie verschillende smaken: boerenkool, zuurkool of hutspot. Dat is helemaal niet nieuw, krijg ik meteen van alle kanten als commentaar, dat doet Hak al jaren. Tot mijn verrassing zijn de ingrediëntenlijstjes op de potten exact hetzelfde. Wat blijkt? Ook de Aldi-potten komen gewoon van Hak.

Hutspot zelf maken is trouwens nog best lastig, want het wordt maar al te gemakkelijk een kledderige, suffe hap. Volkskrant-collega Onno Kleyn heeft onderzocht hoe dat komt. Bij alles samen koken, wat wij plegen te doen, wordt die kleingesneden wortel veel sneller gaar dan ui en aardappel. Bij het stampen laat de wortel al z'n vocht los en voilà: zompige boel. De oplossing is even simpel als doeltreffend, aldus mijn confrère: apart koken. Of nu ja, niet apart maar in etappes.

Tips
Wat krijgen we nu? Dit recept gaat uit van een pakket voorgesneden hutspotgroenten?! Jazeker. Dat doet u namelijk massaal, ook als ik opschrijf dat u net zo goed zelf ui en wortel kunt snijden, dus wat zou ik moeilijk doen? Koop wel liefst een pakket waar ui en peen apart zitten en niet helemaal door elkaar gehusseld, dat scheelt een hoop gepeuter.

Wat erbij? Traditioneel is klapstuk, maar dat is zelden paraat. Kan ook met een speklapje, rookworst, braadworst, hachee, uitgebakken spekjes. Of een karbonaadje of balletje gehakt, dan heb je meteen jus voor in het spreekwoordelijke kuiltje.

Serveersuggestie: de ijsbolletjestang. Weer eens wat anders.

Uit een potje:

Goedland Stamppotje Hutspot

Water, aardappelen, groenten (wortelen, uien), zout, natuurlijk aroma, antioxidant (vitamine C), peperaroma, voedingszuur (citroenzuur)

Zelf maken?

Nodig voor 4 personen:

900 g aardappelen

500 g winterpeen en 500 g ui (uit een hutspotgroentepakket)

40 g roomboter op kamertemperatuur

zout & peper uit de molen

1 eetlepel mosterd of een snuf versgeraspte nootmuskaat

eventueel wat gehakte peterselie

Schil de aardappelen, snij in ongeveer even grote stukken. Haal de gesnipperde uien en de peen los van elkaar uit het pakket. Doe de gewassen aardappelen in de pan, de uien erop en giet vervolgens zoveel water erbij tot er nog net hier en daar een ui bovenuit steekt. Voeg zout toe en breng op hoog vuur aan de kook. Laat dan met deksel erop 15 minuten zachtjes sudderen. Doe nu de wortel erbij en kook tot hij net gaar is, maar beslist nog niet tot prut (± 10 minuten). Giet af, laat even goed uitdampen en stamp dan grof met de pureestamper. Roer de boter erdoor en breng flink op smaak met zout, peper en mosterd. Of een snufje nootmuskaat. Ook gezellig, als u het toch in huis heeft: iets groens in de vorm van gehakte peterselie.

Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden