Huren in vrije sector gaan niet meer zo hard omhoog als voorheen

Woningen in een wijk in Rotterdam.  Beeld ANP, Robin Utrecht
Woningen in een wijk in Rotterdam.Beeld ANP, Robin Utrecht

De vrije huurprijzen lopen nog steeds hard op, maar niet meer zo stevig als eerder. De gemiddelde prijsstijgingen bleven afgelopen jaar onder de 5 procent, volgens cijfers van verhuurplatform Pararius.nl, waar in 2017 plussen van tot wel 10 procent werden genoteerd.

Pararius kijkt elk kwartaal naar de gemiddelde maandelijkse huurprijs per vierkante meter. Voor vrije sectorwoningen lag deze in de laatste periode van vorig jaar op 16,77 euro. De absolute huurprijs zou landelijk lager uitkomen als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten. De hoofdstad is met een gemiddelde huurprijs van 23,68 euro per vierkante meter de duurste stad van Nederland.

Maar in Amsterdam lopen de prijzen de laatste tijd niet meer zo hard op als in de rest van het land. Vrije huurwoningen waren er afgelopen kwartaal nog ruim 3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen in Bussum stegen met een toename van ruim 14 procent het hardst.

De woningmarkt lijkt al enkele kwartalen op rij in rustiger vaarwater te zijn gekomen, constateert Pararius-directeur Jasper de Groot. “Ter vergelijking: de gemiddelde landelijke prijsstijging in de vrije huursector komt niet hoger uit dan de maximaal mogelijke prijsstijging in de sociale huursector.” Toch zijn de problemen in de vrije sector huurmarkt nog niet opgelost, benadrukt hij. “De vraag naar woningen wordt niet minder en het aanbod neemt niet snel genoeg toe.”

De Woonbond vindt dat de huurstijgingen nog steeds fors zijn. “Bovendien is de vrije huurmarkt al onbetaalbaar. Er is echt regulering nodig van de huurprijzen in dit segment”, stelt de belangenbehartiger van huurders. De Woonbond wil ook dat huurders in dit segment toegang krijgen tot de huurcommissie als ze een geschil hebben met hun huisbaas. Nu kunnen zij als er problemen zijn met achterstallig onderhoud of te hoge servicekosten alleen naar de rechter stappen. (ANP)

Lees ook:

Beleggers spreken af om de huren in Utrecht beperkt te laten stijgen.

De huurprijzen in een groot deel van de vrije sector in Utrecht zullen de komende jaren nauwelijks stijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden