Hupperts denkt voorlopig niet aan rampscenario

Roda JC degradeerde nog nooit

LEEUWARDEN - Cambuur 1 Roda JC 0

Hij voetbalt er al sinds zijn achtste, is sinds twee seizoenen een onmisbare waarde in het eerste elftal en voor hem bestaat er geen mooiere club in Limburg. Guus Hupperts (21) gaat zichtbaar gebukt onder de sportieve malaise van Roda JC. Vermoeid en ontgoocheld kijkt Hupperts voor zich uit, nadat Roda JC zaterdag voor de vijfde keer op rij verloor in de eredivisie. Dit keer scoorde Cambuur in de extra speeltijd de enige treffer. Roda JC stond op dat moment met negen man op het veld na twee rode kaarten.

Hoe kun je zoveel rampspoed ombuigen naar een positieve reeks? Hupperts heeft even bedenktijd nodig om die vraag te beantwoorden. "Het verhaal van dit seizoen is dat we gewoon heel veel pech hebben", zegt de middenvelder - om vervolgens een 'wat áls-verhaal' af te steken. Feit is dat Roda JC intussen op de onderste plaats bivakkeert. Een gegeven dat Hupperts zorgen baart. "Degradatie zou dramatisch zijn."

Afdalen naar de eerste divisie zal desastreuze gevolgen hebben voor Roda JC. De uitgaven en de inkomsten in de begroting (circa elf miljoen euro) zijn gebaseerd op voetbal in de eredivisie, terwijl de schuld momenteel al ongeveer 2,5 miljoen euro bedraagt. FC Limburg, de werktitel van een plan uit 2009 (dat onderzocht of een fusie tussen Fortuna Sittard en Roda JC en mogelijk ook MVV wenselijk was), kan bij een eventuele degradatie direct van stal gehaald worden. MVV, Fortuna Sittard en ook VVV spelen al een trede lager en Roda JC ontsnapte vorig seizoen ternauwernood aan terreinverlies. De betaald voetbalorganisaties uit Limburg bevinden zich al jaren in een neerwaartse spiraal, omdat er sprake is van een krimpregio, waardoor sponsors en supporters langzaam afhaken. Maar de fusieplannen stuitten, ingegeven door een diepgewortelde clubliefde, op veel verzet van de fans.

Hupperts wil voorlopig nog niet denken aan dat rampscenario. Hard werken is zijn devies, dan komen de resultaten vanzelf, denkt hij. Bovendien weet Hupperts dat hij kan rekenen op interesse van diverse clubs, onder wie AZ, Ajax en PSV.

Trainer Jon Dahl Tomasson, die half december de ontslagen Ruud Brood moest vervangen (Roda JC stond toen veertiende), predikt rust en eensgezindheid in Kerkrade, hoewel dat soms wat geforceerd overkomt. Tomasson: "Ook ik weet dat de druk nu toeneemt."

Roda JC, sinds 1962 een fusieclub tussen Roda Sport en Rapid JC (en nog nooit gedegradeerd uit de eredivisie), speelde in Leeuwarden allerminst met de angst van een degradatiekandidaat. Aan lef, daadkracht en energie vooralsnog geen gebrek bij de ploeg uit Kerkrade. In de eerste helft domineerde Roda JC, met een aantal opgelegde kansen als gevolg. Hupperts had in de tweede helft de openingstreffer voor zijn rekening kunnen nemen, maar zijn schot ging over het doel.

En net toen Cambuur-Roda in een doelpuntloos gelijkspel dreigde te eindigen, ging het helemaal mis voor de bezoekers. Eerst kreeg Luijckx rood (twee keer geel), toen Ramos (idem) en vervolgens viel de bal in blessuretijd pardoes voor de voeten van invaller Van Moorsel: 1-0.

"Ik maak me geen zorgen", benadrukte Tomasson, die niettemin een geërgerde indruk maakte na afloop. "We moeten vertrouwen blijven houden", aldus de Deense coach.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden