Hup Europa!

Remke de Lange

Wijngaarden worden gerooid, de overtollige ’wijnplas’ moet verdwijnen, en Europese etiketten kunnen eenvoudiger: er komen hervormingen in de Europese wijnbouw. Vorig jaar deed Mariann Fischer Boel, EU-commissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling, voorstellen voor verandering in de Europese wijnsector. Die kan de concurrentie met de ’nieuwe wereld’ nauwelijks aan: nog even en er wordt meer wijn geïmporteerd dan geëxporteerd en dat is natuurlijk een aanfluiting. Met modernisering, kwaliteit en betere promotie moeten Europese wijnen hun marktaandeel opeisen.

Over de plannen is flink gesteggeld. Noord-Europese wijnmakers protesteerden tegen het voorgestelde verbod op suikertoevoeging. Suiker wordt niet gebruikt om wijn zoeter te maken, maar om in koele streken (of jaren) het gebrek aan zon en hoge temperaturen te compenseren. Die zorgen immers voor een oplopend suikergehalte in de druiven en die suikers worden tijdens de gisting omgezet in alcohol. En zonder alcohol geen wijn.

Compromis: suiker mag, maar het toegestane maximum gaat omlaag.

En dan de enorme wijnplas: jaarlijks besteedt de EU een half miljard euro om dat wijnmeer te vernietigen of te distilleren tot alcohol. Dat geld kan beter worden besteed aan ondersteuning van wijnboeren die vrijwillig het snoeimes neergooien. 175.000 hectaren moeten de komende drie jaar verdwijnen.

De Zuid-Franse Languedoc is zo’n streek die lange tijd meer kwantiteit dan kwaliteit leverde. Maar bij Château Ricardelle is het precies andersom. Onder leiding van de Nederlandse Jerre Hoekstra wordt in La Clape deze donkerrode, naar donker fruit geurende wijn gemaakt met een volle, stevige maar fluwelige smaak. Twee slokken en dan weet je het weer: het komt helemaal goed met Europa.

Château Ricardelle Closablières 2006

AOC Coteaux de Languedoc La Clape

wijnspeciaalzaken Les Généreux: www.lesgenereux.nl

euro 11,20

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden