Verkiezing

Hun hebben 'diervriendelijk vlees' weggestemd

null Beeld anp
Beeld anp

De term 'diervriendelijk vlees' vlees is nog irritanter dan 'hun' als onderwerp in een zin. Dat is de uitslag van de verkiezing 'Weg met dat woord!' van het Instituut van de Nederlandse Taal.

Vanaf eind november kon iedereen uit Vlaanderen en Nederland via wegmetdatwoord.org woorden insturen die we nooit meer willen horen in het nieuwe jaar. Uit ruim 8000 inzendingen stelde het instituut de top-10 ergerlijkste woorden samen. Daar hebben in een week 22 000 mensen op worden gestemd. 'Diervriendelijk vlees' stond na de uitslag met 32 procent bovenaan.

'Diervriendelijk vlees bestaat helemaal niet!', vonden de stemmers. 'Vlees is het dode lichaam van een vermoord dier, hoe kan dat nou diervriendelijk zijn?' De term wordt in de media gebruikt voor vlees met het Beter Leven-keurmerk.

In 2007 lanceerde de Dierenbescherming het keurmerk om consumenten bewust te maken van het welzijn van 'consumptiedieren'. Vlees van een kalf dat een ster van het keurmerk krijgt, is bijvoorbeeld korter vervoerd naar boerderij en slachthuis. Bij drie sterren mocht het kalf in de wei.

Leuk

Vorig jaar stond 'diervriendelijk vlees' ook al in de top-tien Weg met dat woord!-verkiezing. Toen kreeg de term 20 procent van de stemmen. Zelf spreekt de Dierenbescherming niet van van diervriendelijk vlees, maar nadrukkelijk van 'diervriendelijkER vlees'.
Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming: "We zijn het er helemaal mee eens dat diervriendelijk vlees niet bestaat."

'Diervriendelijk vlees' won dit jaar op het nippertje van 'hun hebben'. Op gebruik van het woord 'hun' als onderwerp in een zin stemde 30 procent van de deelnemers. Andere ergernissen zijn de uitdrukking 'ík heb zoiets van' (onnodig) , 'zeg maar' (overbodig), 'leuk' (zo Hollands) en het woord 'uitdaging'. "Leidinggevenden leggen een probleem bij jou neer en noemen het een uitdaging," schreef iemand.

Vorig jaar won onjuist gebruik van het woord 'me' ('me moeder') de verkiezing. In 2014 werd het woord 'oudjes' weggestemd omdat het denigrerend zou zijn. In 2013 bleek 'kids' een hoop irritatie op te wekken. Het is onbekend of de uitslag van deze verkiezing effect heeft op het gebruik van een term.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden