Hun boodschap op het toneel: we hebben hulp nodig,  Europa

Asielzoekers spelen mee in 'Die Schutzbefohlenen' tijdens het Holland Festival in Amsterdam

"Die woorden die we spreken op het toneel", vertelt Ilhaam na afloop van de repetitie, "die woorden vertellen het precies zoals het is. Precies zoals ik me voel. We are here, but we are not here at all. Wij, de vluchtelingen, zijn er wel, hier in Nederland. Maar we zijn er toch ook niet. Want er is geen plek. Nergens. Met het toneelstuk kunnen we dat laten zien."

Dat toneelstuk is 'Die Schutzbefohlenen' ('De Beschermelingen'), geschreven door de Oostenrijkse Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek. Ilhaam - 30 jaar oud, van Somalische komaf - is een van de twintig uitgeprocedeerde asielzoekers die een rol hebben in dat werk. Deze dagen voeren ze het uit, tijdens het Holland Festival, samen met de professionele acteurs van het Hamburgse Thalia Theater, onder leiding van de Duitse regisseur Nicolas Stemann. Jelinek schreef het werk nadat vorig najaar opnieuw een grote groep vluchtelingen de oversteek van de Afrikaanse noordkust naar het Europese vasteland niet overleefde en verdronk.

"Vorige week ging het werk in Duitsland in première, ook met een groep asielzoekers", vertelt theaterprogrammeur Annemieke Keurentjes van het Holland Festival. "Als je het ziet, begrijp je: de asielzoekers zelf moeten dit verhaal vertellen. Maar asielzoekers uit Duitsland mogen niet naar Nederland reizen, dus we wisten: we moeten hier op zoek naar asielzoekers die het toneel op willen."

De 23-jarige Gadaa uit Ethiopië wilde heel graag. "Het is een manier om onze boodschap te verkondigen. We hebben hulp nodig. Maar jullie, de mensen in Nederland en in Europa, jullie willen ons niet."

Halverwege het stuk komt het indringend in beeld: hoge ijzeren hekken, vol prikkeldraad, worden de vloer op gereden en dringen de twintig asielzoekers naar achteren. Boven hun hoofden hangt een metersbreed bord: 25.904, staat er in neoncijfers. Het nummer verwijst naar het - geschatte - aantal vluchtelingen dat de reis naar Europa niet overleeft. Tijdens de repetitie verspringt het: 25.905.

Even later liggen de twintig asielzoekers roerloos verspreid over het toneel, als aangespoelde lichamen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Gadaa bivakkeert in de Vluchtgarage, een gekraakte garage in Amsterdam Zuidoost waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven die geen recht op opvang meer hebben. Ilhaam woonde het afgelopen half jaar in de Vluchthaven, eveneens in de hoofdstad.

"Ik krijg geen asiel omdat ik mijn identiteit niet kan bewijzen. Maar ik kan ook niet terug naar Somalië. Hier kan ik op een podium staan, in een toneelstuk. Dat is in Somalië echt uitgesloten."

Lang zal ze niet meer in de Vluchthaven kunnen blijven. De opvang wordt door de gemeente georganiseerd, maar die wil daar mee stoppen. De asielzoekers in de Vluchthaven weigeren te vertrekken. De gemeente is daarom naar de rechter gestapt. Die buigt zich komende vrijdag over de zaak.

'Die Schutzbefohlenen' is vandaag en morgen nog te zien. Meer info: www.hollandfestival.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden