'Hun arbeid maakt onze privileges mogelijk'

Amerika's 'Eén Dag Zonder Immigranten' werd vooral een dag van protesten, niet van massale stakingen door illegalen.

Lunchroom Toasties op Union Square in New York heeft 'Gesloten' op de deur hangen. ,,Deze zaak steunt onze broeders en zusters die immigrant zijn“, stelt een verklaring. ,,Omdat hun arbeid onze privileges en voorspoed mogelijk maken.“

Daarmee was Toasties gisteren een van de weinige werkgevers in de wijk East Village die solidair was met 'Un Dia Sin Immigrantes' (Eén dag Zonder Immigranten), waarop heel Amerika aan de lijve moest ervaren hoezeer het afhankelijk is van goedkope arbeid van elf miljoen illegalen uit vooral Latijns-Amerika.

Die zouden op de Dag van de Arbeid hun vaste bouwplaatsen, restaurants, fabrieken en poetshuizen laten voor wat ze waren. Ze zouden ook niets kopen in winkels en meelopen in grote betogingen, hadden actiegroepen bedacht. Die droomden er van dat de stakingen Amerika tot stilstand zouden brengen. Vooral in Los Angeles, waar haast de helft van de bevolking Latino is, moest het openbare leven stil komen liggen.

Dat vertoon van 'Latino power' moet het Congres dwingen een vorm van amnestie voor illegalen op te nemen in de eerste nieuwe immigratiewet sinds twee decennia. Dat wordt tot nu toe geblokkeerd door de rechtervleugel van de Republikeinse partij van president Bush. Die vreest dat amnestie een aanzuigende werking heeft.

In East Village was van een staking weinig te merken. In de delicatessenzaak Garden of Eden op de 14de straat laden twaalf Latino's zoals elke dag schappen vol. Bang houden ze vragen af en gebaren geen Engels te spreken. De bediende van de kruidenierswinkel in dezelfde straat stamelt bij elke vraag dat hij 'Amerikaans staatsburger' is.

Zijn baas zegt, op voorwaarde dat hij anoniem blijft, sympathie voor de actie te hebben. ,,Maar het treft kleine middenstanders zoals ik. Ik kan de zaak niet zonder hulp draaiende houden en één dag dicht gaan, betekent voor mij een financiële strop.“

De Latino-gemeenschap zelf was verdeeld over de stakingsoproep. Sommigen vonden dat je illegalen niet konden vragen hun baan op het spel te zetten. Anderen vreesden dat in deze tijden van Amerikaans patriottisme groot vertoon van 'Latino Power' averechts zou werken.

De grootste Latino-organisatie in New York legde niet de nadruk op een echte staking, maar probeerde vooral een prikactie en betogingen op te zetten. Die moesten dienen als protest tegen de voorstellen van rechtse Republikeinen om illegaliteit officieel tot een misdrijf te maken. Die voorstellen zitten nu vast in de Senaat.

Bouwvakker Fernando is met een grote Mexicaanse vlag naar Union Square gekomen. Hij heeft zijn baas tevoren vrijaf gevraagd. ,,Ik kreeg het, maar van harte ging het niet. 'Je moet doen wat je niet laten kunt', zei hij“, zegt hij via tolk Rafael Mate.

Zijn Mexicaanse vlag mag niet als anti-Amerikanisme worden uitgelegd, aldus Mate. ,,Die betekent dat hij voor vijf dollar per uur werk doet, waar een Amerikaan tien dollar voor krijgt. Het symboliseert dat hij een harde werker is, geen crimineel.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden