Humoristische en relativerende bestuurder

Jeu Sprengers, op 69-jarige leeftijd overleden, was een van de voornaamste bestuurders in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

De meest geciteerde uitspraak van Matthieu ’Jeu’ Sprengers was gisteren die over VVV, zijn club uit Venlo, en de bierpomp. „Er breekt bij VVV pas paniek uit als de bierpomp leeg is”, zei Sprengers ooit. Het werden gevleugelde, vaak aangehaalde woorden waarmee de voetbalbestuurder bovenal zichzelf kernachtig neerzette: humoristisch en relativerend, zo nodig met een gezonde dosis zelfspot.

Sprengers, Officier in de Orde van Oranje-Nassau, overleed in de nacht van zaterdag op zondag op 69-jarige leeftijd. Hij leed sinds kort aan een ernstige ziekte. Enige weken geleden legde hij zijn werkzaamheden neer als voorzitter van de KNVB en bestuurslid van de Uefa. Sprengers zou vanwege de leeftijdsreglementen aan het einde van dit jaar zijn afgetreden als preses van de Nederlandse voetbalbond.

De Limburger trad in 1993 aan als bondsvoorzitter. Voordien was de econoom eerst penningmeester en later voorzitter van VVV geweest. KNVB-directeur Henk Kesler prees bovenal Sprengers’ vermogen om ’bruggen te slaan’. In de jaren negentig waren er binnen de KNVB tal van fricties tussen de amateurafdeling en de profsectie. Sprengers voorkwam escalaties. „Jeu was aimabel en charmant”, zei Kesler. „Hij bleef altijd de dialoog zoeken.”

Sprengers, geboren te Tegelen als zoon van een jong overleden slager, noemde zichzelf een product van het rijke roomse leven. Zelf had hij voor voetbal geen talent. Hij was al vroeg te zwaar. „Ik stel mijn lichaam beschikbaar aan de culinaire wetenschap”, grapte de levensgenieter.

In het begin van deze eeuw sprak Sprengers desondanks vermanende woorden over de instelling van de Nederlandse internationals. „Hoe vaak kan die Sprengers de bal eigenlijk hoog houden?”, reageerde de toenmalige aanvoerder Frank de Boer verontwaardigd. De voorzitter vertrok geen spier. „Drie keer, bij gunstige weersomstandigheden.”

Sprengers groeide uit tot een van de voornaamste bestuurders in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Bij de KNVB had hij oog voor top- én breedtesport. „De voetbalbond is het grootste gezinsvervangende tehuis van Nederland”, sprak hij herhaaldelijk. Nadat hij succesvol had gelobbyd voor de co-organisatie van het EK 2000 door Nederland en België, werd hij penningmeester van de Uefa.

„Hij heeft nationaal en internationaal ontzettend veel betekend”, zei algemeen directeur Harry Been van de KNVB. „Ook in het netwerkcircuit.”

Zijn functie als penningmeester bij de Uefa moest Sprengers opgeven na de verkiezing, begin vorig jaar, van Michel Platini als nieuwe voorzitter. Sprengers was geen voorstander van de ex-voetballer. Hij bleef wel lid van het bestuur en de kandidatuur van Nederland en België voor het WK 2018 zag hij als een nieuw project om zich op toe te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden