Humor en geloof: soms schuurt het

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart.

Humor en christelijk geloof, gaat dat wel samen? Wie daaraan mocht twijfelen, moet nog maar eens de bijdrage nalezen van SGP-fractieleider Kees van der Staaij aan de Algemene Politieke Beschouwingen. Van der Staaij schetst een denkbeeldige ministerraad die op voorstel van premier Rutte begint met een Bijbelstudie. Voorgelezen wordt de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan: het verhaal over een beroofde man die halfdood langs de weg ligt en uiteindelijk geholpen wordt door een vreemdeling. Die brengt de man naar een herberg om hem te verzorgen. Als hij vertrekt, geeft hij de waard twee penningen voor de kosten en als het meer is, zal hij dat later ook betalen, belooft hij.

Na de lezing geven diverse ministers commentaar. Minister Schippers van volksgezondheid vindt het prachtig wat de Samaritaan doet. Maar: het is niet verstandig om te zeggen 'als het meer kost, dan betaal ik dat wel'. "Van die houding moeten we als overheid juist af. Dat is openeindefinanciering." Minister Kamp van economische zaken merkt op dat het geld wel eerst verdiend moet worden. Dijsselbloem (financiën) vraagt zich af wat er gebeurt als het Centraal Planbureau dit verhaal doorrekent. "Al die tijd dat die Samaritaan met zorgtaken bezig was, kon hij niet werken." En zo gaat het nog even door.

Van der Staaij ziet kans aan de hand van de gelijkenis het hele kabinetsbeleid door te nemen. Hij is geestig en bloedserieus tegelijk. Maar er zijn in SGP-kring kennelijk mensen die de humor van Van der Staaij niet waarderen. Zo twitterde dominee Van Ginkel: "Van der Staaij leest in Kamerdebat voor uit de Bijbel... en maakt er grappen over. Dat was niet sterk."

undefined

Voorgangers

Afgelopen zaterdag schreef het Reformatorisch Dagblad erover. Hier en daar wordt geroepen, zo signaleert deze krant, dat de SGP geen getuigenispartij meer is. Onzin, schrijft het dagblad. Van der Staaij doet geenszins onder voor zijn voorgangers als het gaat om het expliciet uitdragen van de Bijbelse boodschap. Hij doet dat alleen anders, niet in de kanseltaal van bijvoorbeeld ds. Zandt (SGP-leider van 1945 tot 1961), maar in gewone woorden om de geseculariseerde mens te bereiken.

Anderzijds vindt het Reformatorisch Dagblad dat het nauw luistert. Het woord 'grappen' is misplaatst, maar de aanpak van Van der Staaij is wel gewaagd. "Humor en christelijk geloof zijn weliswaar niet elkaars tegenpolen, maar schuren soms wel."

Nu de naam van dominee Zandt is gevallen, is het aardig te tonen hoe hij in de Kamer sprak. Bijvoorbeeld tijdens het debat over de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in december 1949. Zandt brengt de zeeslag bij Kijkduin in 1672 in herinnering en zegt:

"De duinen bij Kijkduin waren zwart van mensen, toen onze vloot de strijd aanbond tegen de gezamenlijke vloten van Groot-Brittannië en Frankrijk. Onder het gebulder van het scheepsgeschut zeeg de duizendkoppige menigte op de knieën in gebed neer om de redding van ons vaderland. De Heere gaf, in weerwil van de geweldige overmacht van de vloten van onze toenmalige vijanden, aan admiraal De Ruyter en diens vloot een eclatante overwinning. Die God leeft nog... De Ruyter was een man die Zijn vaderland zijn gehele hart toedroeg; zijn vaderland was een stuk van zijn leven. God de Heere verwekke onder ons weer zulke mensen, die in vreze zijns Naams hun vaderland liefhebben, want eerst dan zal Nederland weer een toekomst hebben."

Top christen-humoristen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden