Humberto Tan moet weg bij RTL Late Night, Twan Huys nieuwe presentator

Humberto Tan. Beeld ANP Kippa
Humberto Tan.Beeld ANP Kippa

Twan Huys stopt na 25 jaar NOVA en Nieuwsuur als presentator bij de NTR. Huys wordt met ingang van het nieuwe tv-seizoen in september de nieuwe presentator van RTL Late Night, waar hij Humberto Tan opvolgt.

Humberto Tan blijft tot het einde van het huidige televisieseizoen presentator van RTL Late Night. Hij zei woensdagavond in de live-uitzending dat hij plaatsmaakt omdat RTL gelooft in een andere toekomst van het programma. Hij is het niet met die beslissing eens, benadrukte hij. 'Ik respecteer de beslissing wel. De afgelopen vijf jaar heb ik met ontzettend veel plezier dit programma gemaakt, met de medewerkers die hier allemaal aanwezig zijn. Ik ben er trots op wat we hebben laten zien. We hebben een programma neergezet dat er nog niet was.'

Huys blijft tot 1 mei Nieuwsuur presenteren. 'Na vele prachtige jaren bij de NTR is het tijd voor verandering', zegt Huys tegen het ANP. 'Met ongelooflijk veel plezier kijk ik terug op mijn correspondentschap in Amerika voor NOVA en daaropvolgend het presenteren van Nieuwsuur en College Tour. Na elf jaar als anchor bij de mooiste journalistieke rubriek van Nederland is hun nu tijd voor een nieuw avontuur op de late avond bij RTL.'

Lees verder na onderstaande video.

'Opportunistische beslissing'

Humberto Tan meldde in de uitzending dat hij doorgaat tot 1 juni. 'Dan hebben we ongeveer 1080 uitzendingen gemaakt. Was het allemaal goed en fantastisch? Nee. Maar was het met liefde en passie gemaakt door medewerkers die er alles voor hebben gegeven? Ja. Daarom zeg ik met trots oké, het is tijd voor wat anders."

Frits Spits, die woensdagavond te gast was, noemde het aan tafel een opportunistische beslissing van het zendermanagement. 'Ik vind dat de laatste tijd in de kranten tegenover dit programma en jou een hetze is gevoerd waar ik de rationaliteit geen moment van heb begrepen.' Spits zegt dat RTL onterecht zwicht voor stemmen uit de pers en kijkcijfers. 'Het is raar dat we in Nederland voortdurend geregeerd worden door kijkcijfers en dat de kwaliteit niet telt. Ik vind dat onverdiend.' Spits noemde het dapper van Humberto, die zijn tranen nauwelijks kon bedwingen.

'Typische publieke omroep-man'

'Om tot nieuw succes te komen, moeten we onze late avond opnieuw uitvinden', zegt algemeen programmadirecteur Erland Galjaard van RTL over de komst van Huys. Galjaard: 'Met alle veranderingen in medialand, waar veel in dezelfde vijver wordt gevist, is een nieuwe aanpak noodzakelijk.' Hij hoopt met Huys de talkshow 'naar de volgende fase te brengen'.

Twan Huys werkte zeven jaar als correspondent in de Verenigde Staten. Hij deed verslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de aanslagen in Washington en New York, de oorlogen in Irak en Afghanistan en de verwoestingen in New Orleans door orkaan Katrina.

Lees verder na onderstaande afbeelding.

Twan Huys. Beeld ANP Kippa
Twan Huys.Beeld ANP Kippa

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje benadrukt dat Twan Huys veel heeft betekend voor Nieuwsuur en NOVA: 'De NTR verliest een gedreven presentator en journalist in hart en nieren. Maar dat hij na zo'n lange periode een nieuwe stap wil maken, begrijp ik ook. We zullen hem missen, en wensen hem uiteraard alle voorspoed.'

Frans Klein, directeur televisie NPO zegt het jammer te vinden dat Twan Huys de publieke omroep verlaat. 'Hij is een typische publieke omroep-man. Als kritisch journalist belichtte hij álle kanten van de samenleving', omschrijft Klein de presentator. 'We zullen zijn veelzijdigheid missen.'

Meer over tv leest u in ons dossier TV-recensies. Daar vindt u bijvoorbeeld de column van recensent Maaike Bos die zij schreef na een avond RTL'en: Ik voel me opgedroogd en uitgewoond na een avondje RTL.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden