Humanisten vragen VN: bestrijd de vervolging van atheïsten

Thorbjoern Hagland, voorzitter van de Raad van Europa, dinsdag tijdens een toespraak bij de Mensenrechtenraad van de VN. Jagland waarschuwde dat de positie van Europese minderheidsgroeperingen verslechtert. Beeld afp
Thorbjoern Hagland, voorzitter van de Raad van Europa, dinsdag tijdens een toespraak bij de Mensenrechtenraad van de VN. Jagland waarschuwde dat de positie van Europese minderheidsgroeperingen verslechtert.Beeld afp

De Verenigde Naties moeten actie ondernemen tegen de wijdverbreide discriminatie van atheïsten - het liefst zo snel mogelijk. Vervolging van niet-gelovigen is een wereldwijd probleem, waarschuwt de International Humanist and Ethical Union (IHEU).

Het is geen toeval dat de koepel van nationale humanistische en atheïstische organisaties juist nu bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aan de bel trekt. De VN komen vanaf deze week bijeen voor de jaarlijkse voorjaarvergadering. Die draait dit jaar onder meer om het voornemen van een aantal islamitische landen om godslastering zwaarder te gaan straffen.

In november riepen de 21 landen van de Arabische Liga de VN al op om de bescherming van 'religieuze overtuigingen en de bijbehorende symbolen' juridisch te verankeren.

Een dergelijke maatregel zou moeten helpen om islamofobie tegen te gaan. Die vorm van discriminatie zit in de lift, waarschuwt de Turkse buitenlandminister Davutoglu. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (waarvan 57 landen lid zijn) liet eerder deze maand al weten dat het hierover met Westerse landen om tafel wil.

'Vrees voor islamofobie wordt gebruikt als excuus'
De atheïsten en humanisten van de IHEU zijn niet onder de indruk. Overheden gebruiken de vrees voor godslastering vaak als een excuus om andersdenkenden klem te zetten, schrijven ze in hun brief aan de Mensenrechtenraad. Een aantal landen 'heeft atheïsme en het uitdragen van atheïstische overtuigingen gecriminaliseerd'.

In landen als Afghanistan, Saudi-Arabië en Soedan riskeert de atheïst zelfs de doodstraf wanneer hij uitkomt voor zijn overtuigingen. In streng islamitische landen maakt de 'atheïstenvervolging' overigens deel uit van een groter probleem: onverdraagzaamheid jegens vrijwel alle religieuze, politieke en seksuele minderheden.

Internationaal verbod op godslastering blijkt lastig
Het streven van moslimlanden om islamofobie ook op internationaal niveau strenger te bestraffen is niet nieuw. De landen deden afgelopen jaren al vergelijkbare pogingen. Mensenrechtenorganisaties wezen er toen op dat godslastering zich lastig laat definiëren en dat de politiek niet moet oordelen over religieuze overtuigingen.

De meeste landen lieten zich de afgelopen jaren overtuigen tegen blasfemie-regelgeving te stemmen. Een mildere resolutie die 'het oproepen tot direct geweld' bestraft werd wel aangenomen. De 'lidstaten' van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking zijn samen goed voor een derde van de zetels in de Mensenrechtenraad.

Als deze nieuwe poging al iets oplevert, zullen de landen moeten zorgen dat de jurisprudentie niet botst met eerdere VN-afspraken. De Mensenrechtenraad oordeelde jaren geleden al dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofssysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is' met een belangrijk mensenrechtenverdrag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden