Humanisten hebben moeite met leus van hun verbond

Humanistische geestelijk verzorgers hebben moeite met de slogan van het Humanistisch Verbond. Dat stelt Ralf Smeets van de VGVZ, de beroepsvereniging van geestelijk verzorgers in zorginstellingen. Bij de VGVZ zijn zowel religieuze als humanistische geestelijk verzorgers aangesloten.

'Gelooft u ook meer in het leven voor de dood?', luidt de leus die het Humanistisch Verbond sinds enige jaren hanteert. Volgens Smeets suggereert dit ten onrechte een tegenstelling: humanistische geestelijke zorg zou gericht zijn op 'het leven voor de dood' en religieuze zorg op 'leven na de dood'.

Smeets: "In de praktijk zijn de gedachten en gevoelens van cliënten niet zo eenduidig."

Smeets haakt aan bij de discussie die deze week in Trouw ontstond na een artikel van ziekenhuispastor Margriet van der Kooi. Zij stelde dat terminale patiënten weinig hebben aan een geestelijk verzorger die zich concentreert op een leven vóór de dood.

Als reactie schreef directeur Ineke de Vries van het Humanistisch Verbond dat humanistische geestelijk verzorgers best levensbeschouwelijke dilemma's bespreken, maar zonder religieuze invulling.

Volgens Ralf Smeets is de campagne van het Humanistisch Verbond te zwart-wit. Geestelijk verzorgers, zegt hij, werken niet vanuit hun eigen denkbeelden maar gaan uit van wat de cliënt nodig heeft. "Geestelijk verzorgers moeten uit verschillende bronnen kunnen putten", vindt hij.

Smeets noemt een voorbeeld waarin een protestantse verzorger katholieke of boeddhistische rituelen gebruikt of een humanistische verzorger die een kaarsje brandt.

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden