Hulpverleners hebben hopeloze taak in Soedan

AJIEP (Reuters) - Op een kleine begraafplaats achter het voedingscentrum van Artsen zonder Grenzen wordt de acht jaar oude Aluat begraven, omwikkeld met een lege graanzak. “Ze is van de honger gestorven, net als haar moeder,” zegt de tante van Aluat uiterlijk kalm.

Terwijl de honger nog steeds heerst in de noordelijke Soedanese provincie Bahr el Ghazal, neemt elke dag het aantal vluchtelingen toe dat totaal uitgeput aanklopt bij het hulpcentrum van Artsen zonder Grenzen.

De meesten hebben dagenlang gelopen om de hulp te bereiken, en velen zijn onderweg gestorven. Maar voor diegenen die het halen, is de nachtmerrie nog niet voorbij. Honderden worden elke dag weggestuurd omdat hulpverleners de vraag naar voedsel niet aankunnen.

“Het moeilijkste is om honderd keer per dag nee te moeten zeggen,” zegt een Deense verpleegster. Driëndertig mensen zijn vorige week overleden en tussen de drie en zes elke dag van deze week. Bij het hek slaan bewakers met stokken de wanhopige moeders weg die smeken om eten voor hun uitgemergelde babies. Binnen wordt eenieder die zonder toestemming het centrum is binnengeslopen kortaf weggestuurd.

Ongeveer driehonderd van de ergste gevallen, vooral kinderen, kunnen elke dag worden geholpen. Ze krijgen een vitamine-injectie en krijgen voor een week eten mee naar huis bestaande uit een dieet met veel energie. Maar minder dan de helft van hen heeft na een week aan gewicht gewonnen.

“Het eten wordt vaak gedeeld met de hele familie,” zegt een zuster berustend. “Op die manier kunnen we de kinderen natuurlijk niet helpen.”

Onder hen is Amou Madut Wol, één jaar oud, wiens gerimpelde boze gezichtje en kromme beentje haar het uiterlijk van een oud vrouwtje geven. Ze weegt 2,7 kilogram, minder dan een gezonde pasgeborene. Haar moeder vertelt dat ze vijf maanden hebben geleefd van wilde aardbeien en gekookte bladeren. De lange en complexe burgeroorlog, gecombineerd met de droogte van het laatste jaar en de tegenvallende regenval dit jaar zijn de oorzaken van de laatste hongercrises in Zuid-Soedan. De strijd gaat tussen de islamitische regering in Khartoum in het noorden en de voornamelijk christelijke rebellen van het zuiden. In het noordelijke Bahr el Ghazal dragen de gevechten tussen rivaliserende zuidelijke groepen bij tot de ellende. Mensen vluchtten in plaats van hun akkers te verbouwen.

Dit jaar is de regen opnieuw laat en de oogst van het voorjaar is onvoldoende om juli door te komen.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties heeft getracht de honger te bestrijden met de grootste luchtbrug uit de 35-jarige geschiedenis. Maar de meeste hulp komt veel te laat voor de Soedanezen die al zwaar ondervoed zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden