'Hulpverleners harder nodig dan extra geld'

Wat is het hardste nodig in de strijd tegen ebola? Dat was gisteren de vraag op een bijeenkomst in het Erasmus MC. De politiek praat intussen over de vraag of asielzoekers terug kunnen naar West-Afrika. Daar heeft de epidemie ruim 4500 slachtoffers gemaakt. Vier hiernaast afgebeelde overlevenden kunnen ervan meepraten.

NIELS MARKUS

Is er meer geld nodig om ebola te bestrijden? Inzamelingsacties brachten tot dusver slechts een kleine 800.000 euro op. Acties voor door tsunami's en aardbevingen getroffen landen leverden eerder tientallen miljoenen op. Het Rode Kruis deed gisteren een oproep om geld te doneren voor de strijd tegen de ziekte. De roep om Giro 555 te openen klinkt steeds luider.

De Nederlandse overheid draagt tot het eind van dit jaar 30,8 miljoen euro bij aan de bestrijding van ebola. Wereldwijd wordt een miljard euro verzameld, zei Jelte van Wieren, hoofd hulpverlening van het ministerie van buitenlandse zaken, gisteren op een bijeenkomst over ebola in het Erasmus MC in Rotterdam. "Ook zetten wij het marineschip Karel Doorman in. Europese landen die hulpgoederen willen inzetten kunnen zich bij ons melden om ze te verschepen."

Van Wieren vindt het niet noodzakelijk om Giro 555 te openen. "Daarmee komt wel aandacht voor de ziekte en je kunt er mensen mee informeren. Aan de andere kant moet er meer gebeuren dan geld verzamelen alleen." Er zijn vooral meer hulpverleners nodig in de getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Alleen Artsen zonder Grenzen behandelt op dit moment grootschalig in het ebola-gebied. Ook voor hen is extra personeel en materiaal belangrijker dan geld. Karline Kleijer van de organisatie noemt hygiëne, het gebrek aan water en te weinig personeel de grote problemen in westelijk Afrika. Artsen zonder Grenzen werkt in meer crisisgebieden, zoals Zuid-Soedan, Irak en Burma. Daarmee zit de organisatie volgens Kleijer aan haar limiet. Dat de Nederlandse overheid de Karel Doorman inzet vindt zij goed, maar het gaat haar niet snel genoeg. "Het is van de gekke dat wij als ngo'tje 600 van de 1000 bedden in het gebied leveren. Er zijn 4.000 bedden nodig."

Marjan Kruijzen van Cordaid vindt gebrek aan geld wel een probleem. "Buitenlandse zaken maakt het geld direct over naar grote clubs, zoals het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie. Er is veel meer nodig." De getroffen landen zijn volledig ontwricht, zegt Kruijzen. "Voor de wederopbouw als het virus bestreden is, zijn donaties hard nodig."

Van Wieren van buitenlandse zaken erkent dat geld dat wordt overgemaakt naar Giro 555 voor organisaties als Cordaid goed bruikbaar kan zijn. "Zij kunnen voorlichting geven en ondersteunen bij het begraven van mensen, zodat de kans op besmetting daarbij afneemt. Maar dat kan ook een paar weken wachten, eerst moeten we de huidige acute crisis oplossen."

undefined

Epidemie in Nederland is volgens deskundige 'erg onwaarschijnlijk'

In Nederland zijn vijftien bedden gereserveerd voor ebola-patiënten. Nederland is tot nu toe voorbereid op incidentele gevallen, maar kan zonodig opschalen, zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) maandag op de bijeenkomst in het Erasmus MC. Het is volgens haar "erg onwaarschijnlijk" dat de epidemie overslaat naar Nederland. "Als onze goed ontwikkelde gezondheidszorg op het virus springt, is het zó weg." In West-Afrika kan de ziekte zo snel verspreiden, vanwege de slechte hygiëne en omdat mensen dichter op elkaar wonen. "In Nigeria is het virus nu bestreden, omdat daar op tijd is gereageerd. Het is een enge gedachte wat er was gebeurd als het in de miljoenenstad Lagos was uitgebroken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden