Hulpverleenster betaalde gokverslaving met AWBZ-geld

Oprichter Vrienden van Tom sleurde ouders mee in PGB-fraude

Zelf ziet zij zich het liefst als de moderne Robin Hood die op de bres springt voor jongeren die het moeilijk hebben. Het Openbaar Ministerie noemt Yvonne B. (47) een beroepsfraudeur.

De oprichtster van de Stichting Vrienden van Tom lichtte de Belastingdienst op, had ten onrechte een WAO-uitkering en sluisde veel geld uit persoonsgebonden budgetten richting eigen rekening. Totaal fraudebedrag: bijna een miljoen euro.

Voor de rechtbank Utrecht eiste het OM gisteren 2 jaar celstraf. B. die veelvuldig in het nieuws was met haar stichting die zich inzet voor jongeren met een gedragsstoornis, moet tevens een beroepsverbod van vijf jaar krijgen. In die periode mag ze niet werken in de zorgsector (activiteiten die worden betaald uit de AWBZ).

Het OM vindt de fraude omvangrijk. Het vreest bovendien voor recidive. B. die al 157 dagen in voorlopige hechtenis zat, is onlangs alweer begonnen met commerciële activiteiten die lijken op die waarvoor ze nu terechtstaat.

Wat de zaak voor het OM uniek maakt is dat Yvonne B. 48 van de 148 klanten die zij voor zorg had, heeft meegezogen in haar fraude. De klanten kwamen met een voor hun kind bestemd persoonsgebonden budget (waarvoor naar eigen inzicht hulp ingekocht kan worden) bij haar. Lang niet altijd werd dat geld geheel aan zorg besteed. Op voorspraak van B. werd het geld dat over was tussen haar en de ouders verdeeld. In sommige gevallen - er is zelfs een ouderpaar dat met een budget van 55.000 euro kwam - werd in het geheel geen zorg geleverd. Dat alles werd voor de buitenwereld afgedekt met valse facturen. Veel ouders die in het dossier zitten, hebben voor hen belastende verklaringen afgelegd of zelfs een gehele bekentenis. Zij komen later aan de beurt.

Het weggesluisde geld werd door Yvonne B. en haar toenmalige vriend benut voor gokken op internet, luxegoederen en reisjes. Veel reisjes welteverstaan. Ex-vriend en medeverdachte Ramon B. reisde in een paar jaar tijd vijftien keer naar Turkije, plakte er nog wat reisjes naar de Cariben aan vast en kreeg een zij het tweedehands-BMW. In reislust deed B. niet voor hem onder.

De man, een alcoholist, werd zonder zijn medeweten door haar ingehuurd via het persoonsgebonden budget dat voor haar zoon was bestemd. Hij zei gisteren geen idee te hebben dat hij was ingehuurd om te zorgen. Tegen hem en de man die de financiën deed bij de stichting werden gisteren door het Openbaar Ministerie taakstraffen van 200 uur geëist.

B. hangt een lawine van vorderingen boven het hoofd. Het UWV wil de ten onrechte betaalde WAO terug, de Belastingdienst zit achter haar aan wegens niet opgegeven inkomsten. Op de vraag hoe het kwam dat zij een WAO-uitkering ontving en zelf steeds riep dat zij zeven dagen per week twintig uur per dag voor de stichting werkte, kwam het antwoord:

"Als je iets met je hart doet is het geen werk."

De zaak wordt vrijdag voortgezet met de pleidooien.

Cel voor Cross Care
Een echtpaar dat via zijn Haagse thuiszorgorganisatie Cross Care voor zeker zes ton heeft gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (PGB's), is gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf. Het fortuin is witgewassen met de aankoop van vastgoed op Curaçao en met de betaling van de salarissen van de beide verdachten. Daarnaast heeft het echtpaar een valse overeenkomst van geldlening opgemaakt om het door hen aan de thuiszorgorganisatie onttrokken geld een op het eerste gezicht legitiem karakter te geven. Cross Care fungeerde als bemiddelingsbureau en was hoofdzakelijk gericht op thuiszorg voor mensen met psychiatrische problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden