Hulporganisaties

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft in veertien West-Afrikaanse landen programma's opgezet in de strijd tegen ebola. Hulpverleners en getrainde vrijwilligers proberen in Guinee, Sierra Leone en Liberia verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In de Democratische Republiek Congo bestrijden ze een geïsoleerde ebola-uitbraak. In de tien omringende landen werkt het Rode Kruis aan preventie.

Cordaid

In de haven van Freetown, Sierra Leone, staat 11.000 kilo aan medisch en beschermend materiaal klaar. Cordaid Mensen in Nood is bezig met de distributie naar elf ziekenhuzen en 25 kleinere, ver afgelegen gezondheidscentra. Ook levert de organisatie pick-uptrucks voor vervoer van patiënten, zorgt zij voor gezinnen in quarantaine en probeert zij de gezondheidszorg te herstellen.

Unicef

Met zeep en voorlichtings- materialen in de hand trokken bijna 30.000 vrijwilligers van deur tot deur in Sierra Leone.

Voorlichting is voor Unicef net zo belangrijk als het leveren van hulpgoederen. Maar voorop staat de psychische en sociale hulp aan kinderen, van wie duizenden wees zijn geworden, van wie de scholen zijn gesloten en die niet meer worden gevaccineerd.

Oxfam Novib

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib werkt samen met lokale gemeenschappen en kan daardoor ter plaatse bijsturen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van cash geld aan getroffen families, zodat die in eigen behoeften kunnen voorzien, en hulp aan vrijwilligers die gevallen van ebola opsporen. Daarnaast steunt Oxfam de aanleg en het onderhoud van waterleiding, kranen, toiletten en wasbakken.

Icco & Kerk in Actie

De kerkelijke organisaties steunen ziekenhuizen om hun personeel te betalen en tegen de ziekte te beschermen en om quarantaineruimtes te bouwen. Ook richten ze zich op arme boeren die niet meer naar de markt kunnen om hun producten te verkopen, op particulieren die weeskinderen opvangen en op familieleden van ebalo-slachtoffers die zijn uitgestoten. Ook geven ze voorlichting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden