Hulporganisaties ontslaan een derde van het personeel

(TROUW)

Bij de vier grote ontwikkelings-organisaties in Nederland verdwijnen de komende maanden ruim 350 banen. Dat is ongeveer een derde van het totale personeelsbestand bij Oxfam Novib, Hivos, Icco en Cordaid.

Zij krijgen minder geld van minister voor ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, die af wil van de traditionele steun aan keuterboeren.

Ploumen wil de subsidie beperken tot initiatieven die de bevolking in arme landen helpen voor zichzelf op te komen. Dat scheelt de grote vier hulporganisaties 80 procent van de structurele overheidssubsidie.

Een groot probleem, vindt onder anderen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib. Maar, zegt zij: "We laten ons niet klein krijgen".

Nu een groot deel van de overheidssubsidie wordt geschrapt, blijken er veel andere financiële bronnen te kunnen worden aangeboord en lang niet allemaal in Nederland. Icco klopte volgens woordvoerder Jaap 't Gilde aan bij internationale instellingen als de Bill & Melinda Gates Foundation en de MasterCard Foundation.

Karimi doet zaken met bedrijven als Nutreco en schrijft in op projecten van de Zweedse en Britse overheid en van de Europese Unie. Dat was een ontwikkeling die Ploumen eerder ook al aanstipte. Het belang van de traditionele geldstromen vanuit overheden neemt af.

Maar geheel zonder kunnen de hulporganisaties nog niet, zo blijkt uit de ontslagronde.

"Het is zeker pijnlijk om medewerkers te zeggen dat hun job verdwijnt", zegt Karimi. "Maar tegelijk worden we gedreven door onze missie, die is het allerbelangrijkst."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden