Hulporganisaties morrelen aan eis minister

De grote hulporganisaties staken hun verzet tegen minister Van Ardenne (ontwikkelingssamenwerking). Zij gaan toch op zoek naar nieuwe geldbronnen.

Cordaid, Icco, Hivos, Novib en Plan Nederland leggen zich neer bij de eis dat zij op zoek moeten naar nieuw kapitaal willen zij voor een overheidsbijdrage in aanmerking komen. Dat blijkt uit een recente brief die de grote vijf hulporganisaties hebben gestuurd naar leden van de Tweede Kamer, met een kopie voor minister Van Ardenne.

Van Ardenne heeft nieuwe regels ontworpen voor de financiering van hulporganisaties die een beroep doen op de overheid. Dat aantal is de afgelopen jaren stevig gegroeid. Zo wilde Terre des Hommes aanvankelijk alleen drijven op particulier geld, net als Plan Nederland (voorheen Foster Parents Plan). De organisaties zagen de drukte op de chari-markt toenemen en meldden zich vervolgens bij de minister voor ontwikkelingssamenwerking. Immers met een geldstroom vanuit de overheid worden de organisaties minder gevoelig voor de grillen van de charitatieve markt.

Vooral Hivos en Icco echter wilden alleen hun energie steken in hulp in het zuiden en geen geld en tijd stoppen in fondsenwerving. Dat idee was zeer lang een belangrijk uitgangspunt in wat heet het medefinancieringsstelsel, een stelsel dat uniek is in de wereld. Door nu te eisen van deze organisaties dat zij 25 procent eigen geld mee moeten brengen voordat zij geld van de overheid krijgen, is de breuk met de ontkoppeling tussen de activiteiten in de ontwikkelingslanden en de fondswerving een feit, zo stellen de organisaties in de brief teleurgesteld vast. Overigens begon het stelsel ooit wel met een eigen bijdrage van 25 procent. Maar een kwart eigen geld is geen realistische eis, vinden de organisaties. Een eis waaraan zeker niet per 2009 kan worden voldaan. Zij willen het percentage dan ook terugbrengen naar 15 procent.

Een aantal Nederlandse wetenschappers, onder wie Louk de la Rive Box -de rector van het Institute of Social Studies in Den Haag, steunt de hulporganisaties in hun argumentatie. De la Rive Box vreest, zo stelde hij recent in Trouw dat de eis van 25 procent eigen geld leidt tot competitie ,,op basis van woorden in plaats van op daden''. Organisaties die op zoek moeten naar nieuw geld moeten zichzelf pushen en naamsbekendheid scheppen en ,,de medewerkerstijd die daaraan wordt besteed kan beter worden benut voor hulp aan partners in de ontwikkelingslanden''.

De la Rive Box stelt dat het werk dat de hulporganisaties zoals Hivos en Icco doen, een publiek doel dient dat met publiek geld gefinancieerd kan worden. De donateur, een begrip uit de wereld van de particuliere fondsen, is in dit geval de belastingbetaler. Alleen is, door de capitulatie van de groep met Hivos en Icco, de kans op een echte discussie over het unieke stelsel verspeeld en zal alleen nog worden gesteggeld over het percentage.

Veel hulporganisaties maken zich op voor een gevecht op de chari-markt. Links en rechts wordt gekeken naar geldpotten en dan vooral ook naar Giro 555 en de Nationale Postcodeloterij (NPL). De laatste is ooit opgericht door Novib-medewerkers en vormt voor die club dan ook een belangrijke financieringsbron waar andere organisaties nauwelijks uit kunnen tappen. NPL en Giro 555 vormen gesloten clubs waar veel geld in omloop is en waarvan de leden zelf uitmaken wie mag toetreden. Inmiddels heeft Plan Nederland al laten weten weinig tevreden te zijn met de hoeveelheid geld die het kreeg van Giro 555 voor de tsunami-ramp. Drie aanvragen om te mogen toetreden tot die club zijn onbeantwoord gebleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden