Hulporganisaties kibbelen met elkaar

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De hulporganisatie Islamic Relief Nederland is verbaasd dat ze niet vanaf het begin, twee weken geleden, is gevraagd mee te doen met de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties bij de landelijke actie voor Soedan.

Volgens Islamic Relief (IR) hebben de Samenwerkende Hulporganisaties in 1994 beloofd dat ze bij een volgende actie mocht meedoen. Bij die toenmalige hulpactie voor Rwanda werd IR buitengesloten omdat de organisatie geen veldkantoor in dat land had. In Soedan is de organisatie al sinds haar oprichting in 1984 actief, terwijl volgens IR geen van de andere Samenwerkende Hulporganisaties in dat land projecten heeft.

“Wij kunnen functioneren als brug tussen Nederland en Soedan. Wij kennen de taal en cultuur en zijn geïntegreerd in het land. Ik denk daarom dat we de hulp in Soedan beter kunnen uitvoeren dan de andere organisaties”, zegt IR-directeur Essa Guiar.

IR is een internationale islamitische organisatie, die onder meer met VN-organisaties en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken samenwerkt. De Nederlandse afdeling is klein. “Vijf procent van de jaarlijkse 10 miljoen dollar.” Het aantal donateurs wil directeur Guiar niet noemen.

De organisatie wil graag meewerken aan de nationale campagne voor Soedan omdat dat “meer vertrouwen, meer uitstraling naar de donateurs betekent. ” Guiar denkt dat de Samenwerkende Hulporganisaties hun belofte aan IR “misschien gewoon vergeten zijn. Dat is jammer.”

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties heeft zich gisteren over het verzoek van IR gebogen. Volgens een woordvoerder van de stichting heeft IR “een beetje te snel gereageerd door naar de pers te stappen.” Hij wijst er op dat bij de actie van vier jaar geleden andere mensen betrokken waren dan nu en ook het voorzitterschap bij de hulporganisaties rouleert. “Als er mondeling toezeggingen zijn gedaan, kunnen we dat niet in ons archief terugvinden. IR had ook zelf eerder aan de bel kunnen trekken.”

De Stichting Samenwerkende Hulporganisaties krijgt wel vaker verzoeken van hulporganisaties die willen meedoen. “We kijken dan naar de achterban van zo'n organisatie in Nederland. We willen een afspiegeling zijn van de samenleving. Daarom hebben we aarzelingen over organisaties die klein zijn in Nederland, maar groot daarbuiten.” Of dat ook geldt voor IR, kan de woordvoerder nog niet zeggen. IR-directeur Guiar gaf zijn organisatie gistermiddag 'zeventig procent kans' dat zijn organisatie alsnog mee mag doen. De huidige voorzitter van de Hulporganisaties, Henk Zomer, heeft Guiar gebeld. “Dat was een aardig gesprek, waarin Zomer zei dat wij als moslimorganisatie er juist aan zouden kunnen bijdragen dat de Stichting een afspiegeling vormt van de Nederlandse samenleving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden