Hulplijn voor ouders die hun kind zien radicaliseren

Marokkaanse ouders die zich zorgen maken omdat hun kind radicaliseert, kunnen binnenkort een hulplijn bellen. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders hoopt dat de telefoonlijn begin volgend jaar werkzaam is. Zo'n 35 vrijwilligers in de acht gemeenten waar de meeste djihadistische jongeren wonen, zetten zich in voor de lijn. Vijf vragen over het initiatief aan Farid Azarkan van het samenwerkingsverband.

Wat wilt u bereiken met de lijn?

"Al 140 jongeren uit Nederland hebben zich in Syrië en Irak aangesloten bij de djihad. 75 procent van hen is Marokkaans. Vijftien jongeren zijn overleden, 30 zijn weer terug in Nederland. Het probleem is groot. We zien de impact op de samenleving, maar niet wat het betekent voor de broer, zus of ouders van de jongere. Hen willen we helpen."

Hoe wilt u dat doen?

"Radicalisering wordt een probleem wanneer jongeren hun zus gaan aanspreken op hun kleding, of hun ouders vertellen dat zij niet de juiste islam geloven. Het gaat helemaal fout wanneer zij dreigen af te reizen naar Irak of Syrië of anderen gaan ronselen daarvoor. Iemand vergooit letterlijk zijn leven. Dat is ook voor een gezin een drama. Onze telefoonlijn staat tussen hulpverleners en ouders in, adviseert de ouders. En we willen ook voorlichtingsavonden geven."

Waarom is er een speciale hulplijn voor de Marokkaanse gemeenschap nodig?

"Voor veel Marokkaanse ouders is de drempel hoog om ergens een melding van te doen. Ze zijn ook bang dat het paspoort van hun zoon wordt afgenomen, wanneer ze melden dat die radicaliseert. Djihadistische jongeren worden hard veroordeeld in de samenleving. Veel hulpverleners van 'witte instanties' snappen vaak weinig van de Marokkaanse cultuur."

Waarom is 75 procent van de djihadisten Marokkaans-Nederlands?

"Marokkanen in Nederland worden meer uitgesloten dan bijvoorbeeld Turken. Er wordt op ze ingehakt. Ook omdat ze moslim zijn. Marokkanen sympathiseren ook vaak met Palestina. Dat wordt ze kwalijk genomen."

Maar u wilt na verloop van tijd de lijn ook openstellen voor andere bevolkingsgroepen?

"Klopt. De gemeente Nijmegen heeft bijvoorbeeld een grote groep Somaliërs die gevoelig zijn voor radicalisering. Maar eerst richten we ons op Marokkanen, omdat onze achterban en onze vrijwilligers ook Marokkaans-Nederlands zijn. Op één Nederlandse bekeerling na."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden