Hulplijn helpt van wal in sloot

Een telefoonlijn waar financieel noodlijdende ondernemers terecht kunnen voor raad: dat is de bedoeling van de Nationale faillissement preventielijn. Maar de exploitant van de lijn is vooral geïnteresseerd in het leeghalen van bijna-failliete boedels, denkt het ministerie van economische zaken.

Anniek van den Brand

Naar aanleiding van ernstige klachten, stelt het ministerie van economische zaken een onderzoek in naar de initiatiefnemer van de Nationale faillissement preventielijn. De telefoonlijn werd eind maart in gebruik genomen door staatssecretaris Ybema.

Het ministerie heeft in wezen niets te maken met de telefoonlijn. Er wordt geen subsidie gegeven en het ministerie ondersteunt het particuliere initiatief op geen enkele andere manier. Die suggestie werd wel gewekt, doordat Ybema het startsein gaf voor de telefoonlijn.

De Nationale faillissement preventielijn is een idee van bedrijfsjurist Pieter Knabben, die zichzelf een 'insolventie-adviseur' noemt. Knabben moedigt ondernemers met geldzorgen aan hem te bellen via reclamespots op radio Noord-Holland en op de Amsterdamse televisiezender AT 5. ,,We proberen het taboe op faillissementen te doorbreken'', zei Knabben in maart tegen Trouw. Behalve dat ondernemers hem anoniem kunnen bellen om stoom af te blazen, zei Knabben de noodlijdende ondernemers ook daadwerkelijk te willen helpen. ,,De verouderde faillissementswet is gericht op het liquideren van bedrijven, niet op het continueren. Van banken hoef je als ondernemer ook niet veel te verwachten. Ze lenen je een paraplu, maar als het begint te regenen, willen ze 'm weer terug.'' Knabben zelf wil 'maar' vierduizend gulden hebben voor zijn adviezen, zegt hij.

Knabben neemt geen woord terug van wat hij toen beweerde, zegt hij. Toch meent een aantal ondernemers, dat zich liet 'helpen' door de bedrijvendokter, dat de werkelijkheid anders is. De klachten komen grofweg op hetzelfde neer: Knabben is niet uit op redding van het bedrijf, maar op het einde. Hij hoort de directeur uit over de ins en outs van het bedrijf en vervolgens koopt hij, of een stroman voor een gering bedrag de levensvatbare onderdelen op. De ondernemer ondertekent een verklaring waarin hij afstand doet van alle rechten. Knabben krijgt zo de vrije hand om het bedrijf uit elkaar te schroeven en de aardige onderdelen te houden.

,,Gelogen'', zegt Knabben. ,,Mensen in geldnood vestigen hun hoop op ons, maar wij kunnen niet toveren. Gaan ze toch failliet, dan hebben wij het gedaan.'' Het ministerie is ook gebeld door anonieme ondernemers, die Knabben nog uit het verleden kennen. Volgens hen is Knabben eerder veroordeeld wegens fraude. Dat ontkent de insolventie-adviseur. ,,Het is gewoon de kift, mevrouw. Zo gauw je hier in Nederland je kop boven het maaiveld uitsteekt, zijn er gekken die je dat niet gunnen. Om deze idioten de mond te snoeren, stel ik een raad van toezicht in met drie leden van de Eerste Kamer: een VVD'er, een PvdA'er en een CDA'er. Een van hen is een ex-minister. In september vertel ik wie dat zijn.''

Per jaar gaan in Nederland zo'n vijfduizend bedrijven op de fles. De nood is hoog, de telefoonlijn een succes. Dagelijks bellen tussen de achttien en dertig mensen. Dat een aantal ondernemers in Knabben de laatste strohalm zien, is niet verwonderlijk. Als ze hem zijn gang laten gaan, hoeft er geen curator aan te pas te komen. Bovendien krijgen ze geen negatieve registratie bij Justitie als ze de boel gewoon verkopen.

In de veronderstelling dat Economische Zaken de telefoonlijn en dus de man erachter steunt, heeft een aantal ondernemers na gedane zaken boos naar het ministerie gebeld, zegt een woordvoerder. De Nationale faillissement preventielijn is nog steeds bereikbaar. ,,De zaken gaan geweldig'', zegt Knabben. ,,Binnenkort openen we ook in Brussel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden