Hulpinfarct dreigt in Haïti

Haitianen verdringen zich voor een loket waar brood wordt verkocht. (EPA)

De minister van binnenlandse zaken van Haïti verwacht nu tussen de honderdduizend en tweehonderdduizend doden.

Ondanks het feit dat steeds meer hulpgoederen en -ploegen het land binnen komen, verslechtert de situatie in Haïti snel. Vanwege de interne chaos, de verbroken verbindingen en het ontbreken van groot materieel kunnen water, voedsel en medicamenten niet in voldoende mate bij de lijdende bevolking worden gebracht. Honger en mogelijke epidemieën, veroorzaakt door de vele ontbindende lijken op straat vormen een grote dreiging.

Het vliegveld van Port au Prince is overbelast. Vliegtuigen met hulp moeten regelmatig uitwijken naar de Dominicaanse Republiek.

Getroffen steden en het platteland buiten Port au prince hebben extra te lijden, omdat zij simpelweg verder verwijderd zijn van de schaarse voorraden. De kans op plundering en het toepassen van het recht van de sterkste neemt toe omdat diensten als politie en medische zorg even zwaar getroffen zijn als de overige bevolking.

Veertig mensen gered uit supermarkt Haïti

Reddingswerkers zijn erin geslaagd om veertig mensen te bevrijden uit een supermarkt in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. De reddingsactie begon zaterdag en werd zondagmorgen afgerond.

Dat meldde een woordvoerder van het Rode Kruis aan het ANP. De supermarkt bevond zich in een gebouw van vijf verdiepingen, dat dinsdag deels instortte tijdens de aardbeving.

Eigenlijk was de hoop nog overlevenden te vinden zaterdag al opgegeven. De reddingsactie werd alsnog uitgevoerd, nadat een werknemer vanuit de supermarkt telefonisch contact wist te krijgen met iemand in de Amerikaanse stad Miami.

Medische teams AzG vechten tegen de bierkaai

De teams van Artsen zonder Grenzen (AZG) zijn in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince 24 uur per dag aan het werk om de „enorme hoeveelheid” patiënten te behandelen. Dat meldde een woordvoerster van de noodhulporganisatie zondag. Ervaren medewerkers van AzG hebben gezegd dat ze nog nooit zoveel zware verwondingen hebben gezien.

Amputaties en keizersneden krijgen voorrang in onder meer het Choscal-ziekenhuis, waar AzG naar uitweek nadat de aardbeving haar gebouwen in de wijk Martissant zwaar had beschadigd. Ook in het Trinité-ziekenhuis worden gewonden behandeld, onder een tentzeil, aldus de woordvoerster. Operaties vinden plaats in een geïmproviseerde operatiezaal.

Doordat het vliegveld onvoldoende capaciteit heeft om alle hulpvluchten te laten landen, moeten deze worden omgeleid. Daardoor is het moeilijk snel meer personeel en materiaal het land in te krijgen.

Naschok

Haïti schudde zaterdag opnieuw op zijn grondvesten door een naschok van 4,5 op de Schaal van Richter. Dat heeft het Amerikaanse geologische instituut USGS bekendgemaakt. Het epicentrum van de schok lag op 25 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince op een diepte van 10 kilometer.

Veel mensen bivakkeren op straat uit angst voor verwoestende naschokken. Ongeveer 1,5 miljoen Haïtianen zijn dakloos geraakt.

Nog 16 Nederlanders vermist

Een Nederlands echtpaar en hun adoptief kind zijn zaterdag dood gevonden in het puin van het hotel waar ze verbleven.

Van zestien Nederlanders, Antillianen en Arubanen die zich tijdens de aardbeving op Haïti bevonden, is zaterdag nog niets vernomen. Dat is hetzelfde aantal als vrijdag. Negen van hen bevonden zich op het moment van de aardbeving in een hotel dat is ingestort.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld. In de restanten van Villa Therese, een van de hotels waarvan bekend was dat er Nederlanders verbleven, zijn vrijdag drie stoffelijke overschotten gevonden. Identificatie van deze slachtoffers was echter nog niet mogelijk.

Onder de vermisten bevindt zich onder meer Siegfried Francisco, de directeur van de Antilliaanse Directie Luchtvaart, en een veiligheidsinspecteur van dezelfde dienst, Auxencio Isenia. Ze woonden in Haïti een internationale luchtvaartconferentie bij. De directie Luchtvaart heeft de mannen via CNN opgeroepen zich te melden.

Hoopgevend succesje voor Nederlands hulpteam

Het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (Usar) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince de eerste twee slachtoffers levend uit de puinhopen van een woning kunnen redden. Dat meldt het team zelf.

Omstreeks 02.00 uur Nederlandse tijd bevrijdde het team een moeder van ongeveer 30 jaar en haar vermoedelijk 4-jarige dochtertje. Het ziet ernaar uit dat de twee slachtoffers niet ernstig gewond zijn. Zij zijn overgedragen aan de zorgen van een Amerikaans noodhospitaal.

Het reddingsteam bestaat uit zestig mensen en acht snuffelhonden die helpen bij het opsporen van de duizenden mensen die nog onder het puin bedolven liggen. Direct na hun aankomst vrijdag begonnen de eerste reddingswerkers onder bewaking van VN-militairen met het zoeken naar overlevenden.

Marineschip Pelikaan gaat hulp bieden

Het Nederlandse marineschip Pelikaan is rond middernacht vanuit Curaçao naar Haïti vertrokken. De Pelikaan is vrijdag geladen met hulpgoederen en komt naar verwachting maandagochtend aan in Haïti.

Nederland zet een marineschip met bijna tachtig militairen aan boord in voor Haïti. Ondertussen zijn al 40.000 lijken begraven en bijna 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt.

De Hr. Ms. Pelikaan vertrekt vrijdag nog vanaf Curaçao naar het door de aardbeving getroffen Caraïbische land.

Het schip heeft een beperkte watervoorraad en voedsel aan boord en kan zelfstandig laden en lossen. De militairen beschikken over voertuigen en kleine bootjes voor transport. Volgens Defensie is het nu nog niet bekend voor welke taken ze daadwerkelijk worden ingezet. Dat is afhankelijk van de situatie op het moment van aankomst, naar verwachting maandagochtend vroeg plaatselijke tijd.

De Hr. Ms. Pelikaan, die als thuishaven Curaçao heeft, is een ondersteuningsvaartuig dat wordt ingezet in het Caraïbisch gebied.

Zware schade en duizenden doden in Leogane

Tot nu toe heeft de berichtgeving vooral de nadruk gelegd op de situatie in Port au Prince, maar ten Westen van de hoofdstad is de nood eveneens hoog gestegen.

Een woordvoerster van de VN maakte zaterdag bekend dat tot 90 procent van de huizen in de stad Leogane is ingestort of beschadigd.

Tussen de 5.000 en 10.000 mensen zouden hier om het leven zijn gekomen. De meeste slachtoffers liggen nog onder het puin van ingestorte gebouwen. De VN stelt dat Leogane relatief het zwaarst getroffen is door de aardbeving van dinsdag en de reeks naschokken die daarop volgde.

Leogane ligt circa 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince en telt circa 130.000 inwoners. Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter lag ergens halverwege de twee steden.

Volgens de zegsvrouw van de VN is Leogane relatief het zwaarst getroffen door de aardbeving van dinsdag en de reeks naschokken die daarop volgde. Ze baseert zich op de bevindingen van een waarnemingsteam van de VN, dat bezoeken bracht aan Leogane, Carrefour en Gressier.

De laatste twee steden, die eveneens ten westen van de hoofdstad liggen, hadden voor de ramp respectievelijk ruim 330.000 en 25.000 inwoners. In Carrefour en Gressier zou 40 tot 50 procent van de huizen zijn ingestort of beschadigd. Het is onduidelijk hoeveel mensen om het leven zijn gekomen in de regio ten westen van Port-au-Prince.

'Al 40.000 Haïtianen begraven'

Na de verwoestende aardbeving van dinsdag hebben de Haïtiaanse autoriteiten al 40.000 lijken begraven. Dit heeft staatssecretaris voor openbare veiligheid Aramick Louis vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

De bewindsman zei te vrezen dat nog eens 100.000 mensen om het leven zijn gekomen waardoor het totale dodental op 140.000 zou komen te staan.

Louis zei dat de belangrijkste vrees van de regering een opleving van geweld in Haïti is. Op straat zijn steeds meer gewapende bendes.

Clinton zaterdag naar Haïti

Hillary Clinton reist zaterdag naar Haïti. Clinton wil zich een indruk verschaffen van het verloop van de hulpverlening, waarbij de Amerikanen een cruciale rol spelen. Ook zal zij president René Préval en andere leden van de Haïtiaanse regering ontmoeten.

Zij zal hulpgoederen meenemen naar Haïti waar zij de noodlijdende bevolking een hart onder de riem wil steken, aldus de bewindsvrouw.

Donaties Nederland

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hadden vrijdag al 1,2 miljoen euro aan giften ontvangen op giro 555. Een grote respons tot dusver, vindt de SHO. Bij de 1,2 miljoen komt ook nog 730.000 euro die over was van de inzameling voor de slachtoffers van de tsunami. Ook veel grote bedrijven helpen.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) verdubbelt de giften die voor Haïti binnenkomen bij de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Dat heeft hij vrijdag aangekondigd in het actualiteitenprogramma Nova.

Koenders zei diep onder de indruk te zijn van de vrijgevigheid van Nederlanders na de verwoestende aardbeving in Haïti. De bewindsman noemde het de ernstigste natuurramp die hij kent sinds hij minister van Ontwikkelingssamenwerking is. Hij heeft tot nu toe 3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor directe hulpverlening.

Bijna 1,5 miljoen daklozen

Door de aardbeving in Haïti zijn bijna 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Dit heeft minister van Volksgezondheid Alex Larsen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Port-au-Prince. Eerder was het getal van 300.000 daklozen genoemd.

Volgens de bewindsman zijn door de ramp meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen en 250.000 gewond geraakt.

Adoptiekinderen

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) liet vrijdag weten dat 56 adoptiekinderen uit Haïti versneld naar Nederland komen.

De minister versnelt de adoptieprocedure voor de kinderen in verband met de zorgwekkende situatie op het eiland dat getroffen is door een zware aardbeving. Op deze manier kunnen ze Haïti sneller verlaten en naar hun nieuwe Nederlandse ouders komen.

Het gaat om kinderen die al Nederlandse adoptieouders hebben gekregen en een positief oordeel van de rechter hebben, maar mogelijk nog jaren op de juiste papieren moesten wachten.

Onder normale omstandigheden zouden de kinderen eerst nog uit- en inreispapieren moeten krijgen voor hun overgang. Het aanvragen van die papieren kost veel tijd.Wanneer de kinderen nu precies naar Nederland komen is nog niet bekend.

Veel Canadese doden

Het dodental van de verwoestende aardbeving in Haïti zal mogelijk oplopen tot tussen de 50.000 en 100.000. Dat meldde de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vrijdag. De PAHO is de Amerikaanse tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Onder de doden zijn mogelijk veel Canadezen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat 1415 Canadezen op Haïti worden vermist. Van vier Canadezen is de dood bevestigd.

Amerikaanse militairen

Honderden Amerikaanse militairen zijn vrijdag in Haïti geland. De komende dagen moet hun aantal in en rond het land tot ongeveer tienduizend toenemen. Zij zullen worden ingeschakeld bij het verdelen van hulp en moeten voorkomen dat onder de overlevenden van de aardbeving van dinsdag onlusten uitbreken.

Door de straten van Port-au-Prince trokken groepjes jonge mannen gewapend met machetes, op zoek naar bruikbare spullen uit verwoeste huizen, winkels en kantoren. De situatie in de stad was zo gevaarlijk en gespannen, dat Russische hulpverleners hun zoekacties naar overlevenden na het donker opschortten. Veel inwoners hebben al vijftig uur geen eten of drinken meer gehad en zijn radeloos of woedend doordat de hulpverlening zo traag op gang komt.

Voor overlevenden die nog onder het puin liggen begint de tijd te dringen. Norde Pierre Rico, bestuurder van een graafmachine, zei dat zijn ploeg bij een huis vier mensen levend uit het puin had gehaald. Meer 'er is geen plan, geen plan van aanpak', klaagde hij.

Google heeft via Google Earth actuele satellietbeelden van Haiti. U kunt een KML-bestand downloaden zodat u via Google Earth het gebied voor en na de aardbeving kunt zien. U kunt het gebied ook via de onderstaande browserversie van Google Earth verkennen.

]]>

Laatste nieuwsberichten over Haiti.

]]>

Reddingswerkers luisteren bij een muur zodat ze de kinderen kunnen horen die opgesloten zitten in een ingestort huis en om hulp roepen. (AFP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden