Hulpgeld Syrië gebruikt voor zeep, luiers en tandpasta

Een jongen zit in de verwoeste straten van Damascus Beeld reuters
Een jongen zit in de verwoeste straten van DamascusBeeld reuters

Het geld dat de nationale actie Help slachtoffers Syrië voor Giro 555 opleverde, is inmiddels voor 74 procent besteed. Het geld ging vooral naar voedsel, distributie van huishoudelijke materialen als kookgerei en matrassen en naar bijvoorbeeld bonnen om zeep, luiers en tandpasta te kunnen aanschaffen.

redactie

Dat blijkt uit de tussenrapportage die de Samenwerkende Hulporganisaties dinsdag publiceren. Voor 30 september zou al het geld besteed moeten zijn. De actie bracht in totaal 4,9 miljoen euro op en kostte 184.000 euro, 3 procent van de opbrengst. 'De kosten konden zo laag blijven, omdat bedrijven en media gratis diensten aanboden,' aldus de SHO. De aangesloten hulporganisaties stelden ook eigen medewerkers ter beschikking aan het actieteam om zo op de personeelskosten te besparen.

Sinds het uitbreken van de oorlog twee jaar geleden is een op de drie mensen dagelijks afhankelijk van hulp, onder wie 3 miljoen kinderen. De slachtoffers die de SHO willen helpen, zijn soms moeilijk bereikbaar omdat ze in ingesloten gebied, tussen de strijdende partijen zitten. 'Toch lukt het om via partners of zusterorganisaties in onveilige gebieden hulp te verlenen,' staat in de rapportage.

De tussenrapportage van de Samenwerkende Hulporganisaties is voor actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi een antwoord aan cynici die denken dat hulp aan slachtoffers in dit vreselijke conflict geen zin zou hebben. 'We doen wat we kunnen, dankzij de betrokkenheid en financiële steun van mensen in Nederland,' zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden