Spoorwegen

Hulpdiensten slaan handen ineen voor veiligheid hulpverleners

Hulpdiensten op het spoor bij de Oude Trekweg bij Harlingen waar een auto in botsing kwam met een trein.  Beeld ANP
Hulpdiensten op het spoor bij de Oude Trekweg bij Harlingen waar een auto in botsing kwam met een trein.Beeld ANP

Een spoorongeluk kan gevaarlijke situaties opleveren voor hulpverleners. Die gaan nu daarom beter samenwerken.

Sander Geelen

Stel dat er bij een spoorwegovergang een trein op een auto knalt. Dan komt er logischerwijs een melding binnen bij 112. Tegelijkertijd gaan de alarmbellen af bij andere organisaties zoals ProRail, Transport en Logistiek Nederland, NS en alle verschillende hulpdiensten zoals de brandweer, politie en ambulance. Deze zijn vervolgens zo snel mogelijk ter plaatse. Voor de veiligheid en juiste aanpak van zulke incidenten is het hard nodig dat er landelijke afspraken komen, vinden de betrokken partijen.

Elektrocutiegevaar

Een ongeval op het spoor kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren voor hulpverleners. Mogelijk vervoerde de trein gevaarlijke stoffen, of is er elektrocutiegevaar als gevolg van een geknapte bovenleiding. Een betere samenwerking moet de risico’s beperken. Vandaag presenteerden ProRail en Brandweer Nederland ‘Samen werken aan veilig spoor’.

Centraal in de nieuwe afspraken staat de veiligheid voor hulpverleners. Die kunnen op de plek van een ongeval struikelen, een stroomschok krijgen of aangereden worden. ProRail wordt verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkplek. Ook zijn er richtlijnen afgesproken, zoals de afstand die een hulpverlener moet bewaren tot een beschadigde bovenleiding. Hulpverleners moeten bij een ongeluk voortaan wachten op ProRail Incidentenbestrijding, tenzij er iemand in levensgevaar is of er levensbedreigende stoffen vrijkomen.

“We willen dat de gemaakte afspraken ook betrokken worden in de basisopleiding van de brandweer”, zegt Anton Slofstra, commandant van Brandweer Nederland.

Complexer

Sinds de aanleg van de Hoge Snelheidslijn(HSL) en de Betuwelijn in 2015 is het voor de betrokken organisaties duidelijk geworden dat er betere landelijke samenwerking moet komen. Het spoornet werd veel complexer, terwijl de hulpverlening regionaal of lokaal geregeld was.

Uit cijfers van de overheid blijkt dat er in 2017 zeker 804 ongevallen op het spoor waren, waarvan 26 ernstig. In 2016 waren dit er nog 552. In 2020 moeten de landelijke afspraken officieel van kracht worden.

Lees ook:

Suïcide op het spoor: het went nooit

Ruim tweehonderd keer per jaar maken mensen een einde aan hun leven door voor de trein te springen. Wat doet spoorbeheerder ProRail om suïcides te voorkomen? En hoe gaan medewerkers van ProRail om met de heftige situaties die zij tegenkomen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden