Hulpclubs vinden staken van steun contractbreuk

De lijst met vijftien landen die de Nederlandse regering gaat hanteren voor ontwikkelingshulp zal zeker de eerste vijf jaar niet worden overgenomen door de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Zij houden zich aan de landenlijst met 33 landen die van kracht was toen zij vorig jaar hun subsidies ontvingen.

Dat is de reactie van een aantal ontwikkelingsorganisaties zoals Oxfam Novib, Icco, Hivos, Cordaid en brancheorganisatie Partos op de gisteren in Trouw gepubliceerde nog geheime lijst. Van de 33 landen die momenteel nog op die lijst staan, vallen er vijftien af, voor drie landen geldt een overgangsregeling.

¿Wij vertrouwen erop dat de overheid een betrouwbare overheid is en dat het spel ordentelijk wordt gespeeld. Wij hebben onze plannen gemaakt op basis van de lijst zoals die gold op het moment dat wij onze subsidieaanvraag indienden¿, stelt Jan Doggenaar, directeur buitenland van Icco. In dat subsidiestelsel is afgesproken dat 60 procent van het geld wordt gestoken in landen waar ook de overheid via bilaterale hulp (van regering tot regering) actief is. De collega's bij de andere organisaties delen dat standpunt. Dwingt de regering tot snelle overname van de vernieuwde lijst, dan wordt dat gezien als contractbreuk.

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, hekelt het proces van besluitvorming over de landenlijst. ¿Het is onvoorstelbaar. De lijst is in een achterkamer met ambtenaren opgesteld. Er is geen overleg geweest met het maatschappelijk middenveld en het is maar de vraag of er overleg met andere landen is geweest.¿ Dergelijk overleg zou stroken met de akkoorden van Parijs over betere afstemming van het gedrag van donorlanden.

Er is breed gedragen kritiek op de samenstelling van de lijst. Met name het schrappen van de Democratische Republiek Congo en Pakistan wordt betreurd. Congo maakt deel uit van de problemen in het Grote Merengebied in Afrika. Dan is het vreemd, zo meent onder anderen Karimi, dat andere spelers in die regio, zoals Burundi, Rwanda en Oeganda, wel op de lijst staan. Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor Afghanistan, dat wel op de lijst staat, en Pakistan, dat er niet op staat. Het wordt steeds duidelijker dat het oplossen van de problemen in het eerste land niet kan zonder aandacht voor het tweede.

Dat geheel Latijns-Amerika van de Nederlandse lijst van bilaterale hulp is gevallen, deert Oxfam Novib niet. Die organisatie concentreert zich op Afrika en Azië, en heeft de partners in Latijns-Amerika overgedaan aan Hivos.

Bolivia, Guatemala, Nicaragua en Suriname krijgen geen hulp meer. Cordaid en Hivos betreuren dat. Zij zitten in die regio. ¿Het is spijtig dat de hulp aan heel Latijns-Amerika in fases wordt afgebouwd. De situatie in de Arabische wereld toont aan dat het thema ongelijkheid tussen arm en rijk een van de dominante thema's is. Als je Latijns-Amerika schrapt, dan mis je een belangrijk deel van de mondiale ontwikkelingen¿, vindt Cordaid-woordvoerster Agnes Verhulst.

Het ziet ernaar uit dat Egypte, dat ook van de lijst is geschrapt, kans maakt zijn hulp te behouden. Zowel in de Tweede Kamer als binnen de regering gaan stemmen op om het democratiseringsproces daar te steunen door geld te blijven geven. De landenlijst moet nog in de ministerraad worden behandeld.

De landen die afvallen, zijn: Bolivia, Burkina Faso, Democratische Republiek Congo, Egypte, Georgië, Guatemala, Kosovo, Moldavië, Mongolië, Nicaragua, Pakistan, Senegal, Suriname, Tanzania en Zambia.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden