Hulpbisschoppen: Rome moet huwelijksmoraal niet aanpassen

De Nederlandse bisschoppen en hulpbisschoppen, afgelopen december in Rome. Beeld anp
De Nederlandse bisschoppen en hulpbisschoppen, afgelopen december in Rome.Beeld anp

Bij de internationale bisschoppenvergadering volgende maand in Rome gaat de rk-kerk niet aan de leer sleutelen. Voor hertrouwde koppels en homoseksuelen blijft de eucharistie taboe, hopen de hulpbisschoppen van Haarlem en Den Bosch. Hoop op verandering is 'niet reëel'.

Bij de synode over het gezin en relaties schuift volgende maand ook de Utrechtse aartsbisschop Wim Eijk aan. Op de agenda staan enkele spraakmakende thema's, waaronder de mogelijkheid voor hertrouwde katholieken en homoseksuelen om communie (brood en wijn) te ontvangen en de houding jegens jonge katholieken die ongetrouwd samenwonen.

Nu keurt het Vaticaan die zaken nog af, maar een deel van de bisschoppen lijkt bereid om een mildere toon aan te slaan. Mogelijk blijft het bij een andere toon, maar de kans bestaat dat uiteindelijk ook de leer ter discussie komt te staan. Eventuele besluiten worden pas volgend jaar genomen, bij een vervolgsynode in de Amerikaanse stad Philadelphia.

Duitse bisschoppen zinspeelden al op veranderingen, net als Oostenrijkse geestelijken. Bisschop Johan Bonny van Antwerpen schreef begin deze maand in een veelbesproken brief dat hij de kerkelijke leer over relaties en het gezin niet kan rijmen met zijn geweten. Volgens hem moet de kerk geen 'ethische kwalificaties hanteren die haaks staan op de geleefde werkelijkheid". Zulke kwalificaties klinken dan 'zeer vernederend'.

Kerk gaat niet ineens meebuigen

De eerste Nederlandse bisschop die zich over de kwestie uitliet, Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden, reageerde enthousiast op Bonny's pleidooi. De Korte vind dat de kerk barmhartiger moet zijn en de leer opnieuw moet doordenken.

Hulpbisschop Jan Hendriks (Haarlem) is sceptischer. Hij ziet weinig reden voor een nieuwe koers. "Het is niet reëel om te denken of verwachten dat het geloof of de leer van de kerk wordt veranderd", preekte hij zondag in Uithoorn. "Dat nu geen probleem meer zal zijn, wat dat voordien wél was."

Sommige gezinnen zijn in Gods ogen imperfect, meent Hendriks. Je kunt wel minachtend kijken naar hen 'bij wie het leven niet zo gelopen is als je het van een perfecte gelovige verwacht, maar uiteindelijk gaat het daar ook niet om'. Je bent als mens niet minder als je niet ter communie kunt gaan, meent hij. "Kijk maar eens met hoeveel liefde Jezus naar de tollenaars en de zondaars kijkt."

'Huwelijk is nu eenmaal heilig'
Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Den Bosch, hoopt dat de kerk de problemen aanpakt bij de wortel: de heiligheid van het huwelijk. Die heiligheid is vanwege scheidingen en ongehuwd samenwonen in het geding, schrijft hij op de site van zijn bisdom. Het huwelijk is een sacrament en dat kan 'niemand ongedaan maken'. "Zo ligt de kwestie nu eenmaal."

Wie wel hoopt op versoepeling van de regels 'komt bij voorbaat bedrogen uit'. Paus Franciscus denkt er volgens Mutsaerts net zo over. Naar de houding van Eijk is het voorlopig gissen: hij wil vooraf niets over de synode loslaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden