Hulpactie Nepal trapt af met 3,3 miljoen euro op Giro555

In Kathmandu rouwt de 14-jarige Anita om de dood van haar vader. Hij werd vandaag door een reddingsteam gevonden onder het puin van een ingestort gebouw, bijna een week na de zware aardbeving van zaterdag.Beeld reuters

In Nederland begint vandaag een speciale inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Nepal. Die startte vanochtend met het bekendmaken van het bedrag dat tot nu toe op Giro555 is binnengekomen: ruim 3,3 miljoen euro. Het aantal doden in het zwaar getroffen Himalayaland loopt intussen steeds verder op. Het jongste cijfer ligt al boven de 6200.

Minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingssamenwerking opende vanochtend in het Giro555-café in Amsterdam een envelop voor de microfoon van NPO Radio 2 en las de voorlopige tussenstand voor: 3.368.171 euro. De laatste tussenstand dateert van gistermiddag, toen stond de teller nog op 2,2 miljoen euro.

Ploumen noemde de opbrengst tot nu toe 'een fantastisch bedrag om de dag mee te beginnen'. "In Nepal is gebrek aan alles. Water, voedsel, medicijnen, de ziekenhuizen zijn overvol. Heel veel mensen hebben dierbaren verloren en weten zich geen raad. Zo'n bedrag is nodig om spullen van te kopen, maar er gaat ook morele steun vanuit van de Nederlanders aan de Nepalezen", aldus Ploumen.

Minister van ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen maakt de tussenstand van de opbrengst bekend tijdens de start van de actiedag Nederland helpt Nepal in het 555-cafe in de Hallen in Amsterdam.Beeld anp
In Kathmandu bergen reddingswerkers een dode.Beeld reuters

Ze noemt de actiedag 'Nederland helpt Nepal' belangrijk. ''Het is heel goed alle acties te bundelen en Nepal te laten zien dat we aan ze denken en we willen helpen'', aldus de minister. "De slachtoffers zijn alles kwijt, hebben geen potten en pannen om zelf een beetje eten te koken. Er zijn ook warme dekens nodig en zeep. Messen overnachten in de open lucht nog. Het is koud op sommige plekken. De heel gewone dingen zijn nu heel hard nodig.''

Ook de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) reageerde tevreden op het startbedrag van 3,3 miljoen. Het is een goede bodem voor een miljoenenjacht, zei actievoorzitter Gijs de Vries van SHO. De Vries wil geen voorspelling doen over een potentieel eindbedrag. "Iedere euro telt en dit is verhoudingsgewijs een prachtig startbedrag voor de actie'', zei De Vries, die constateert dat 'Nederland er absoluut warm voor loopt'.

Ploumen roept collega's vanmiddag in de ministerraad op om ook geld te storten op Giro555. "De Nederlandse regering heeft al 4 miljoen euro toegezegd en we hebben een reddingsteam gestuurd. We doen wat we kunnen. Onze ambassade is natuurlijk ook actief in Nepal om de Nepalese overheid te helpen."

Gijs de Vries, voorzitter van de actiedag Nederland helpt Nepal, van de Samenwerkende Hulporganisaties SHO.Beeld anp
Een Nepalees zoekt in de puinhopen van zijn huis in een dorpje bij Gorkha naar nog bruikbare spullen.Beeld AFP
Verwoestingen in Bhaktapur.Beeld reuters

De hulpverlening na de zware aardbeving van afgelopen zaterdag in Nepal is wel goed op gang gekomen in de hoofdstad Kathmandu en de directe omgeving, maar door aardverschuivingen, kapotte wegen en slecht weer zijn veel buitengebieden nog niet bereikt. Met name in het gebied rond het epicentrum zou de verwoesting vrijwel totaal zijn, meldt het Rode Kruis.

Wat de toestand is van de honderdduizenden mensen in deze afgelegen plaatsen is nog niet duidelijk. "We weten van een aantal dorpen nog steeds niet hoe het met de mensen gaat", aldus Merlijn Stoffels van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Nepal. "Dat baart ons grote zorgen."

Stoffels was vandaag in Chautara in het Sindupalchowk-district. "90 procent van de huizen daar is stuk. Dat zijn er ongeveer 40.000. Het ziekenhuis is ook ingestort. De paniek is enorm", zegt hij. Het Rode Kruis heeft tot nu toe 19.000 families kunnen helpen. "We komen steeds dichter bij het epicentrum", aldus Stoffels.

Gevreesd wordt dat het aantal doden snel verder zal oplopen als de afgelegen gebieden worden bereikt. De Nepalese autoriteiten zeiden eerder deze week dat het dodental misschien wel tot boven de 10.000 zal stijgen. Er zijn bijna 14.000 gewonden gevallen.

De beving van zaterdag had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste beving in meer dan tachtig jaar in Nepal. In de buurlanden India en China kwamen meer dan honderd mensen om.

Tienduizenden overlevenden slapen in zelfgemaakte tentjes.Beeld epa
Tentjes van overlevenden op een berghelling in de buurt van Gorkha.Beeld REUTERS
Omstanders troosten de 14-jarige Anita nadat het lichaam van haar vader onder het puin in Kathmandu is gevonden.Beeld reuters
Een vrouw tussen de puinhopen van haar wijk.Beeld afp
Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden onder een ingestort gebouw in de hoofdstad Kathmandu.Beeld epa
Een vrouw draagt haar overgebleven bezittingen in een boodschappentas met zich mee.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden