Hulp voor opponenten verbreding A27

MAAIKE HOMAN

Tegenstanders van de verbreding van de snelweg A27 in Utrecht hebben hulp gekregen uit onverwachte hoek. Op het landgoed Amelisweerd is een dassenburcht gevonden. Op camerabeelden is in ieder geval één roofdier vastgelegd. Dassen zijn in Nederland strikt beschermd. Ze mogen niet gevangen worden genomen, gedood of zomaar worden verplaatst.

Voor de verbreding moet vijftien meter van het landgoed af. Precies de plek waar de burcht is gevonden en waar veertig meter hoge bomen staan, waarvan sommigen honderden jaren oud zijn. Tegenstanders van de verbreding noemen de vondst hoopvol.

"Het bewijst in ieder geval ons vermoeden dat de inventarisatie van de natuur in het gebied onvolledig is gedaan en opnieuw moet", zegt Jos Kloppenborg van de actiegroep Vrienden van Amelisweerd. Volgens hem geeft de vondst de actiegroep extra munitie in het hoger beroep tegen de verbreding dat is ingediend bij de Raad van State.

Rijkswaterstaat zegt echter dat het al van plan was om over een paar maanden onderzoek te doen naar de flora en fauna in het gebied, 'waaronder nader dassenonderzoek'. "Daaruit moet blijken waarom de dieren de burcht gebruiken, of deze permanent bewoond wordt en welke maatregelen wij kunnen nemen", zegt Pactrica Troost, persvoorlichter van Rijkswaterstraat Midden-Nederland. "Wij gaan dus gewoon verder op de door ons ingeslagen weg."

In Nederland leven circa 6000 dassen, vaak in groepen van twee tot vier dieren, vertelt Marc Moonen van de stichting Das & Boom. Mochten er inderdaad permanent dassen wonen op Amelisweerd dan heeft dat nog steeds geen consequenties voor de verbreding, denk hij. "Het gebeurt vaker dat dassen verplaatst worden naar een kunstmatige burcht, daar helpen wij dan soms aan mee. En we willen ook niet dat het draagvlak voor de das afneemt, doordat een snelweg niet verbreed mag worden."

De das heeft het volgens Moonen al zwaar genoeg te verduren. Hij spreekt zelfs van een hetze tegen de roofdieren omdat ze het mais van boeren vernietigen. "Uit een recente inventarisatie blijkt dat burchten in groten getale worden vernield of uitgegraven en er worden zelfs dassen doodgeschoten."

In Utrecht kan de das vooralsnog op een heldenstatus rekenen. Niet alleen onder veel inwoners kan de verbreding van de A27 op weerstand rekenen, ook de gemeenteraad, het college en de provincie zien het nut van de verbreding niet in.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden