Hulp voor dakloze Somaliërs moet wel snel komen

BARDERA (Reuters) - In haastig opgetrokken hutten hokt jong en oud bijeen, vlak buiten Bardera. Alleen al in en rond deze stad in het zuiden van Somalië zijn de afgelopen dagen 40 000 mensen dakloos geraakt. Ze zijn overgeleverd aan internationale hulp. Maar die moet wel snel komen.

In 1991 werden ze slachtoffers van gevechten tussen etnische facties, dit keer zijn hun huizen weggespoeld door het buiten de oevers treden van twee rivieren, de Juba en de Shabelle. Volgens cijfers van de Verenigde Naties leven 800 000 mensen in de getroffen gebieden, en zijn ongeveer 200 000 direct getroffen door de watervloed - die overigens in heel Oost-Afrika voor problemen zorgt, en wordt toegeschreven aan klimatologische veranderingen veroorzaakt door de warme golfstroom El Niño.

“We hebben 32 kampen aan deze kant van de rivier, en de meeste van de 40 000 vluchtelingen hebben last van hun luchtwegen”, vertelt Salat Hoessein, de enige dokter in Bardera. Maandag behandelde Salat honderdvijftig gevallen, en gisteren honderdtwintig. Volgens Hoessein bestaat er een groot risico dat Bardera wordt getroffen door een epidemie. “We maken ons ernstige zorgen over cholera. De waterputten waaruit de mensen schoon water betrekken zijn weggespoeld. We hebben medicijnen nodig, anti-malaria pillen en tentdoeken”, zegt Hoessein.

Gisteren arriveerde in Bardera de eerste hulp vanuit Kenia. Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, vloog vijf ton koeken met een hoog eiwit-gehalte over. Ook het Wereldvoedselprogramma WFP en het Rode Kruis maken zich op om hulp te verschaffen aan het land. De coördinatie wordt bemoeilijkt doordat Somalië geen centrale overheid meer kent.

De VN hebben lidstaten opgeroepen om spoedig bijdragen te doen voor hulp. Er is voor miljoenen dollars aan hulpmaterialen en personeel nodig om de honderdduizenden gevluchte Somaliërs bij te staan. Volgens WFP-woordvoerder Michèle Quintaglie is de nood niet te verhelpen met enkele vluchten noodhulp. “De oogsten van duizenden hectaren landbouwgebied zijn de afgelopen dagen vernietigd.” De weersvoorspellingen zijn niet gunstig. Nieuwe regens in Ethiopië doen vrezen dat de watersnood voorlopig nog niet ten einde is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden