Hulp op weg naar bezette stad

amsterdam – VN-vredesmacht Monuc zou vandaag een poging wagen met een konvooi hulpgoederen door rebellengebied bij de ingenomen stad Rutshuru te komen. Daar kamperen vijftigduizend ontheemden in de regen. Zij zijn in de afgelopen dagen vol gevechten in noordoost-Congo verjaagd uit niet-beveiligde vluchtelingenkampen.

„Onze prioriteit is, de gezondheidscentra in dat gebied weer op te starten”, zei Gloria Fernandez van Ocha, de VN-organisatie die hulp coördineert. Rebellenbaas Laurent Nkunda heeft ’humanitaire corridors’ toegestaan. Van de zes miljoen inwoners van de provincie Noord-Kivu zijn er momenteel zo’n anderhalf miljoen gevlucht.

Bij kamp Kibati, ten noorden van de belegerde provinciehoofdstad Goma, bivakkeren 70.000 ontheemden. Tienduizenden anderen zijn bij gebrek aan voedsel en onderdak terug gegaan naar het noorden, achter de linies van de rebellen.

De Britse minister David Miliband en zijn Franse collega Bernard Kouchner voerden sinds vrijdag besprekingen in Congo, Rwanda en Tanzania. De internationale gemeenschap moet het afleveren van humanitaire hulp ondersteunen, de VN-troepenmacht versterken en helpen bij het tot stand brengen én uitvoeren van overeenkomsten, lieten zij gisteren in een gezamenlijke verklaring weten. Het idee van een snelle EU-interventiemacht lijkt daarmee van de baan.

Op langere termijn is een politieke regeling noodzakelijk om herhaling van het geweld te voorkomen, vinden de ministers. De Afrikaanse Unie onder leiding van de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete zou hierin het voortouw moeten nemen, aldus Miliband en Kouchner.

Zowel de Congolese president Kabila als de Rwandese dictator Kagame hebben aangegeven dat zij mee willen doen aan vredesoverleg. Ook vorig jaar beloofden zij al de Hutu-milities, de daders van de genocide uit 1994 die nog steeds actief zijn in noordoost-Congo, te ontmantelen en reïntegreren in Rwanda. Dat werd vastgelegd in het vredesakkoord van Goma uit januari, maar is niet gebeurd. Zolang de Hutu-milities openlijk actief zijn in de regio, zullen ex-generaal Nkunda en zijn duizenden mannen evenmin ontwapenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden