Hulp na huiselijk geweld laat te lang op zich wachten

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het merendeel van de meldingen van huiselijk geweld of kindermishandeling wordt niet op tijd beoordeeld en onderzocht.

Petra Vissers

Door een nieuwe meldcode en een nieuwe werkwijze lukt het de verantwoordelijke organisaties Veilig Thuis niet om meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld op tijd in te schatten en te onderzoeken. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Netwerk Veilig Thuis op verzoek van Trouw verzamelde. Gezinnen blijven daardoor lang in onzekerheid.

Bij Veilig Thuis komen jaarlijks tienduizenden meldingen binnen over kinderen of volwassenen die mogelijk in een acute of structureel onveilige situatie zitten. Bijvoorbeeld van een leraar die bezorgd is over een kind met blauwe plekken of een buurvrouw die elke nacht gegil hoort.

Binnen vijf dagen

De 26 regionale organisaties hebben afgesproken dat ze 90 procent van de meldingen binnen vijf dagen beoordelen op hun ernst. Vervolgens is het de bedoeling dat 80 procent van alle onderzoeken die op de meldingen volgen binnen tien weken is afgerond. Na zo’n onderzoek verwijst Veilig Thuis door, bijvoorbeeld naar wijkteams, jeugdzorg of, in uitzonderlijke gevallen, naar de Raad voor de Kinderbescherming.

De ambitie om binnen vijf dagen de veiligheidsbeoordeling te doen, werd in de laatste drie maanden van vorig jaar door zeven van de 26 regio’s gehaald. Vijf regio’s lukte het om minstens 80 procent van de onderzoeken binnen tien weken af te ronden.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

“Laat ik vooropstellen dat dit niet is wat we willen”, reageert voorzitter Tanno Klijn van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. Hij benadrukt dat alle meldingen van acuut gevaar onmiddellijk worden behandeld, maar dat betekent wel dat minder urgente zaken soms moeten wachten. “Ook belangrijk om te zeggen is dat mensen niet uit beeld verdwijnen”, zegt hij. “Alle meldingen worden in de gaten gehouden, we brengen constant prioriteiten aan.”

Lang in onzekerheid

Dat een meerderheid van de organisaties lang doet over het beoordelen en onderzoeken van meldingen, betekent wel dat gezinnen lang in onzekerheid kunnen zitten. Klijn: “Een melding bij Veilig Thuis is altijd ingrijpend. Dan is het niet fijn als een gezin lang moet wachten op duidelijkheid. Dat helpt ook niet in het gesprek dat we op gang willen brengen.”

Dat de normen meestal niet worden gehaald, heeft volgens Klijn te maken met de nieuwe ‘meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld’ en de nieuwe werkwijze van Veilig Thuis. Die twee zijn op 1 januari ingegaan. In het kort moeten bijvoorbeeld huis­artsen en leraren een vermoeden van een acute of structureel onveilige ­situatie nu altijd melden bij Veilig Thuis. Die moet eerder worden betrokken bij een gezin, voor er acute of structurele probleem ontstaan.

“Dat betekent dat we de afgelopen maanden veel nieuwe mensen hebben moeten aantrekken en dat zittend personeel trainingen heeft gevolgd”, zegt Klijn. “Daardoor zijn er minder mensen beschikbaar geweest, nieuw personeel moest worden ingewerkt. Door de tekorten in de hele sector hebben organisaties niet altijd ervaren krachten kunnen aannemen.” Verder lukt het soms niet om onderzoeken op tijd af te ronden door wachtlijsten of drukte bij de organisaties waarmee Veilig Thuis samenwerkt.

Eerder begonnen

Waarom de verschillen tussen de Veilig Thuis-organisaties zo groot zijn, kan Klijn niet precies zeggen. Veilig Thuis is geen landelijke organisatie. De naam wordt gevoerd door 26 verschillende organisaties. Soms zijn die zelfstandig, soms zijn ze bijvoorbeeld ondergebracht bij de regionale GGD of bij de jeugdzorg. “Maar ik kan me voorstellen dat verschillen te maken hebben met het feit dat sommige organisaties eerder zijn begonnen met de nieuwe werkwijze dan andere, met verschillen in aantallen meldingen of de samenwerking met andere organisaties.”

Klijn heeft er vertrouwen in dat de cijfers er over een half jaar, als de organisaties gewend zijn aan de ­nieuwe meldcode en werkwijze, beter uitzien. “Dat moet ook. Het is mijn insteek dat we voor de zomer ­allemaal aan de wettelijke normen voldoen.”

Lees ook:

Reportage: Is het kindermishandeling, of niet?

Dagelijks komen bij Veilig Thuis in Apeldoorn tientallen meldingen binnen over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling. Hoe worden deze binnen de wettelijke termijn van tien weken afgehandeld?

Interview: Veilig Thuis wil niet langer de boeman zijn

Het is voor buren, leraren of agenten altijd spannend om vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld met een gezin te bespreken, zegt Tanno Klijn van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden