Hulp in huis en banen gered met dienstencheque gemeenten

Thuiszorg medewerkers demonstreerden in augustus 2013 tegen de bezuinigingen. Beeld ANP
Thuiszorg medewerkers demonstreerden in augustus 2013 tegen de bezuinigingen.Beeld ANP

Geïnspireerd door het succes in België gaan Nederlandse gemeenten op grote schaal de dienstencheque invoeren. Via de voucher betaalt de gemeente mee aan de huishoudelijke hulp, tussen 7,50 en 12,50 euro per uur. Zo behouden ouderen hun steun bij zware klussen in huis en duizenden thuishulpen hun vaste baan.

Wilma van Meteren

Bij het ministerie van VWS kwam deze maand een hausse aan plannen binnen. Met zorgorganisaties hebben gemeenten driehonderd voorstellen ingediend voor de zogenoemde huishoudelijke hulp-toelage, bevestigt een woordvoerster. Dat betekent dat zeker driekwart van de gemeenten daarmee iets wil. Die aanvragen kwamen op gang nadat het kabinet, gevoelig voor de onrust in de samenleving, hiervoor in september nog eens 40 miljoen euro extra uittrok. Voor de komende twee jaar is 190 miljoen euro beschikbaar. Die moeten de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg van 465 miljoen euro in 2015 en 610 miljoen in de jaren daarna verzachten. Het kabinet hoopt zo 14.000 banen in de zorg te behouden.

Al een jaar werkten de koepel van zorgondernemers Actiz, zorgorganisaties, vakbonden en gemeenten aan plannen om de drastische kortingen per 1 januari 2015 op het budget voor de thuiszorg op te vangen. Een 'zachte landing' moest voorkomen dat hulpbehoevenden tussen wal en schip raken en zorgmedewerkers massaal hun baan verliezen. Centraal in die plannen stond de gesubsidieerde dienstencheque.

Vierhonderd huishoudelijke hulpen behouden hun baan
In verschillende delen van het land wordt de dienstencheque gelanceerd. Zo gaan in de regio rond Eindhoven achttien gemeenten en tien grote zorgaanbieders daarmee werken. Daardoor kunnen ongeveer vierhonderd huishoudelijke hulpen hun baan behouden, schat bestuursvoorzitter Marc Veldhoven van ZuidZorg, Uiteindelijk draagt het eraan bij dat mensen langer thuis kunnen wonen, is zijn overtuiging.

Veldhoven ziet wel een tweedeling ontstaan. Grotere steden willen via de dienstencheque zorgen voor een sociaal vangnet, in dorpen zullen mensen meer aangewezen zijn op elkaar. "Sommige gemeenten zeggen dat hun bewoners er maar beter direct aan kunnen wennen dat ze deze hulp zelf regelen en betalen."

Alle Twentse gemeenten gaan ook voor de dienstencheque. Met lokale zorgorganisaties hebben ze een plan ingediend bij VWS, waarvoor ze een bijdrage van 7,5 miljoen euro vragen. Krijgt het groen licht, dan zorgt dat voor 1220 banen waarvan 360 tijdelijk, verwacht bestuurder André Kok van zorggroep Manna. Kok hoopt uiteindelijk dat de dienstencheque net als in België heel veel werkgelegenheid creëert aan de onderkant van de arbeidsmarkt, en gewone banen onder fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden in plaats van zwart werk. Hij wijst op onderzoek van adviesbureau PwC, dat met dit hulpmiddel 220.000 witte banen kunnen worden gecreëerd.

Inmiddels zijn ambtenaren van VWS volgens de woordvoerster 'in sneltreinvaart' bezig alle driehonderd voorstellen te beoordelen om gemeenten en zorgorganisaties zo snel mogelijk, uiterlijk voor eind november, uitsluitsel te geven. De tijd dringt omdat gemeenten per 1 januari de verantwoordelijkheid krijgen voor zorg en werk, en zorgondernemingen tijdig ontslag moeten aanvragen voor thuishulpen waarvoor geen werk meer is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden