Hulp en handel gaan wél samen

Farah Karimi van Oxfam Novib ziet weinig heil in het combineren van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking (Podium, 28 maart). Volgens haar is het ongepast dat bedrijven gelden krijgen uit ontwikkelingsbudgetten, waarmee ze elders hun inkomsten kunnen vergroten.

De combinatie van handel en hulp is delicaat. Eigenbelang is wellicht de drijfveer achter onze handelspolitiek, maar niet primair bij ontwikkelingssamenwerking. Die spanning zal altijd blijven, maar alsnog zijn er genoeg aanknopingspunten om handel en hulp elkaar te laten versterken. Er zit toekomst in samenwerking tussen ngo's en bedrijven die maatschappelijk verantwoord (willen) ondernemen, om doelen te bereiken op het gebied van bijvoorbeeld duurzame economische groei, voedselzekerheid en tegengaan van klimaatverandering.

Inspringen op mogelijkheden in ontwikkelingslanden, op een sociaal verantwoordelijke manier, is hier nog nauwelijks ingeburgerd en al helemaal niet bij het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, zo bleek uit recent onderzoek. Maar liefst 70 procent van de ondernemers heeft belangstelling voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij hechten veel waarde aan verbetering van de leef- en werkomstandigheden van producenten en hun werknemers.

Precies op dat punt kunnen ngo's een belangrijke rol spelen om duurzaam ondernemen in ontwikkelingslanden te bevorderen. Ze beschikken over lokale netwerken, expertise over het ondernemersklimaat en hebben kennis van financieringsmogelijkheden voor de vaak risicovolle investeringen in ontwikkelingslanden met onzekere terugverdienmogelijkheden. Dit soort samenwerking werpt wel degelijk vruchten af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden