Hulp Charles weg

Michael Fawcett, persoonlijk assistent en vertrouweling van de Britse kroonprins Charles, heeft zijn ontslag ingediend. Uit een rapport over de hofhouding van Charles bleek gisteren dat Fawcett tegen de regels in, zij het mét Charles' toestemming, cadeaus voor het koningshuis heeft doorverkocht aan derden.

Het rapport is de vrucht van vier maanden onderzoek door de privésecretaris van Charles, Sir Michael Peat. Hij concludeert dat in hofhouding op St.James's Palace nogal wat mis is, hoewel er geen sprake zou zijn van 'ernstige misdragingen'. Van 180 officiële giften zijn er 19 verdwenen, niet-welkome cadeaus werden tegen de regels verkocht aan liefdadigheidsinstellingen of aan personeel gegeven. Registratie ontbreekt, zegt Peat.

Ook andere dingen gingen fout. Zo werd een bediende die in 1989 beweerde te zijn verkracht door een medepersoneelslid wel erg snel weggehoond. Ook al geloofde niemand hem, enig onderzoek was terecht geweest.

Op missers van Charles rond het proces tegen de ex-butler van prinses Diana is Peat niet gestuit. Een proces wegens diefstal tegen de butler, Paul Burrell, stortte vorig jaar in toen koningin Elizabeth II onverwacht meldde dat Burrell haar had verteld spullen van Diana in bewaring te hebben. Het was deze zaak die leidde tot Peats onderzoek.

Verhalen dat de hofhouding percentages opstreek van verkochte giften lijken al met al niet te kloppen. Toch gaf Charles toe: ,,Het rapport is soms niet aangenaam om te lezen, maar ik accepteer alle verantwoordelijkheid. Mijn huishouden moet voldoen aan de hoogste eisen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden