Hulp Burundi opgeschort

De Verenigde Naties hebben alle hulpactiviteiten in Burundi opgeschort, in reactie op de aanslag dinsdag op een VN-hulpkonvooi. Daarbij werden negen mensen gedood, onder wie de Nederlandse Saskia von Meijenfeldt, logistiek medewerkster van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Burundi. Ook de coördinator van Unicef in Burundi, de Chileen Luis Zúñiga, kwam om het leven.

Ilona Eveleens

De komende dagen nemen de VN de veiligheidssituatie onder de loep om de risico's voor hulpverleners zoveel mogelijk te beperken. De laatste weken zijn de oorlogsactiviteiten in Burundi sterk toegenomen. ,,De hulporganisaties zijn enorm geschrokken van de moorden'', zegt Michèle Quintaglie, WFP-woordvoerdster in Nairobi. ,,We trekken ons niet terug. We zullen onze activiteiten aanpassen aan de verslechterde situatie.''

Het VN-konvooi werd dinsdag overvallen in Zuidwest-Burundi, bij het vluchtelingenkamp Muziya, waar de VN de gezondheidssituatie wilden onderzoeken. ,,De VN'ers die de aanslag overleefden, vertelden dat zij aanvankelijk alleen werden beroofd, door een groep gewapende mannen. Die leken redelijk. Ze gaven iemand een bril terug, toen die aangaf dat hij zonder bril niets kon zien. Maar op het moment dat de rebellen zich uit de voeten wilden maken, draaide één zich om en schoot van korte afstand onze medewerkers dood'', aldus de woordvoerdster.

De aanslag heeft grote onrust gezaaid onder hulpverleners. Een Burundese medewerker: ,,De internationale gemeenschap wil geen vredesmachten sturen naar Afrika, dat is te riskant. De hulpverleners zijn daardoor vogelvrij en sommigen van ons moeten dat met de dood bekopen.''

Ruim twee maanden geleden kregen hulpverleners in Burundi anonieme bedreigingen. Een rebellengroep zou hebben gezegd dat internationale hulpverleners doelwit zijn in de oorlog. Of de aanslag van dinsdag een politieke achtergrond heeft, of een eenmansactie was, is nog onduidelijk.

De burgeroorlog in Burundi begon in 1993, toen de democratisch gekozen Hutu-president Melchior Ndadaye werd vermoord. Hutu's vormen 85 procent van de bevolking, maar de Tutsi-minderheid beheerst traditioneel leger en regering.

Ruim een maand geleden laaide het conflict weer op. De gevechten concentreren zich in en rond de hoofdstad Bujumbura, terwijl ook in het zuiden wordt gevochten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden